latinica  ћирилица
07/06/2023 |  09:47 ⇒ 11:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак: Хитно пронаћи политичко рјешење за кризу на КиМ, цијенимо спремност Вучића да томе допринесе

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је данас да насиље никада није прихватљиво и да је потребно хитно пронаћи политичко рјешење за тренутну кризу на сјеверу КиМ.
Звечан (Фото: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs) -
Звечан (Фото: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs)

Он је нагласио да цијени спремност предсједника Србије Александра Вучића да допринесе да до тога дође.

Лајчак је саопштио на Твитеру да су он и замјеник помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар са Вучићем у Београду имали дуге разговоре о сложеној ситуацији Срба на КиМ.

Како је саопштено из Предсједништва након јучерашњег састанка предсједника Србије са Ескобаром и Лајчаком, "Вучић је поновио пуну посвећеност Републике Србије процесу дијалога са Приштином, постизању компромисних и одрживих рјешења у корист бољег живота и односа између Срба и Албанаца, а као кључни захтјев подвукао безбједност нашег народа на Косову и Метохији".

Вучић је поновио и инсистирање на потпуном спровођењу договорених и потписаних споразума из Брисела, на првом мјесту формирање Заједнице српских општина, и позвао међународну заједницу да се више анагажује са Приштином у том правцу, наводи се у саопштењу.