latinica  ћирилица
07/06/2023 |  11:12 ⇒ 11:12 | Аутор: СРНА

Шикман: Средња школа унутрашњих послова бесплатна, уз најбоље услове

До краја јуна требало би да буде расписан јавни позив за препис ученика у трећи разред Средње школе унутрашњих послова чије ђаке очекује бесплатно школовање и најбољи услови за наставне и ваннаставне активности, изјавио је Срни начелник Управе за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске Миле Шикман.
Миле Шикман - Фото: РТРС
Миле ШикманФото: РТРС

Шикман је рекао да ће бити примљено до 150 ученика у прву генерацију, који ће ове године уписати трећи разред, те да је план да се у догледно вријеме започне школовање од првог разреда.

- Школовање ће бити интернатског типа, и то потпуно бесплатно јер су, уз смјештај, ученицима обезбијеђени бесплатни уџбеници, исхрана, али и униформе које ће носити - рекао је Шикман.

Он очекује да ће конкурс за препис ђака бити објављен током јуна, након што се заврши школска година у средњим школама и ђаци добију потребну документацију о завршеном школовању.

УСЛОВИ ЗА ПРИЈЕМ - ЗДРАВСТВЕНА СПОСОБНОСТ И ФИЗИЧКА СПРЕМНОСТ

Шикман је напоменуо да ће посебне услове за упис кандидата дефинисати МУП Републике Српске, те да се ти услови прије свега тичу здравствене способности, али у одређеној мјери и физичке спремности ђака.

- Оцјену здравствене способности, укључујући психотестирање, реализујемо путем надлежне здравствене установе, те ће кандидати који буду оцијењени као способни за школовање имати прилику да приступе другом дијелу селекције, који се састоји од провјере моторичких способности кандидата - појаснио је Шикман.

Он је навео да ће тестови у оквиру селекције бити прилагођени узрасту кандидата, након чега ће они радити тест опште информисаности и писати есеј на задату тему, те ће са њима бити обављен и интервју.

- То су све елементи који ће омогућити да формирамо ранг-листу успјешности, те да примимо најбоље кандидате - рекао је Шикман.

УЧЕНИЦИМА ПРЕДСТАВЉЕН ПЛАН И ПРОГРАМ, ВЛАДА ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ

Он је истакао да су припадници МУП-а Републике Српске у претходном периоду одржали промоцију Средње школе унутрашњих послова за ученике другог разреда средњих школа, те изразио задовољство јер су ђаци показали велико интересовање.

- Том приликом смо им представили план и програм школовања, али и приближили професију, полицајца, кроз задатке које извршавају, као и представљањем опреме које полиција користи - рекао је Шикман.

ИНТЕРНАТСКИ ТИП ШКОЛОВАЊА, ЂАЦИМА У ПОТПУНОСТИ ИСПЛАНИРАН ДАН

Он је навео да су ученици нарочито били заинтересовани шта значи интернатски тип школовања, те смо их упознали са распоредом дневних активности које их очекују уколико упишу ову школу.

- Будући ђаци ове средње школе имаће у потпуности испланиран радни дан, од 6.00 часова када је устајање, преко јутарње гимнастике, доручка, те наставних и ваннаставних активности. Имаће довољно времена и да се одморе, друже, али и да се баве спортским активностима, те да учествују у различитим секцијама - рекао је Шикман.

Он је напоменуо да се секције тичу различитих спортских активности, те истакао да Центар за обуку у оквиру којег ће бити смјештена Средња школа има одличне услове за било коју врсту спорта.

- Планиране су и друге врсте секција, као што је брига о животињама, то јесте о службеним псима и коњима, а ту су и литерарне, еколошке и друге секције, за које ће се ђаци опредијелити с обзиром на своја интересовања - рекао је Шикман.

НАЈБОЉИ ЂАЦИ БИЋЕ СТИМУЛИСАНИ ДА ПОСТИЖУ ШТО БОЉЕ РЕЗУЛТАТЕ

Он је напоменуо да ће најбољи ђаци имати одређене бенефите, односно подстрек да постижу што боље резултате, као што је свакодневни излазак у град.

- Док они који буду имали лоше оцјене, мораће додатно да уче док не поправе оцјене. Циљ нам је да од наших ђака извучемо оно најбоље и да сутра када буду полицајци буду наш понос - рекао је Шикман.

Он је навео да је један од мотива оснивања школе био јачање полицијског идентитета, кроз који се јача и полицијски интегритет.

- То значи да ће се ђаци кроз године кроје проведу у школи боље и снажније идентификовати са полицијском професијом и службом, него што је то случај у оквиру актуелног типа школовања, кроз Полицијску академију, која траје много краће - рекао је Шикман.