latinica  ћирилица
07/06/2023 |  11:39 ⇒ 14:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Ескобар: Формирање ЗСО је правни захтјев за Приштину

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је данас да је формирање Заједнице српских општина правни захтјев за владу у Приштини и додао да нови избори на сјеверу Косова и Метохије не треба да чекају крај јула.
Габријел Ескобар (Фото: Танјуг/Зоран Станић) -
Габријел Ескобар (Фото: Танјуг/Зоран Станић)

- Дакле, причам о чињеницама. То је у Бриселском споразуму, у закључццима Европског савјета, у оквиру Охридског договора. То није споразум између Куртија и Србије, већ Косова и Србије. Ако Косово жели у процес евроатлантских интеграција, мора то да испуни. Питање је да ли ће се остварити сада или у оквиру неке будуће владе - истакао је Ескобар на конференцији за новинаре у Београду.

Он је истакао да је Охридски договор "свеобухватан" за нормализацију односа између Београда и Приштине.

- Ту се јасно наводе одговорности обје стране. Може се урадити све брзо, укључујући и формирање ЗСО. Можемо имати све, већину елемената - поручио је он.

Ескобар је нагласио да, по питању нових избора на сјеверу КиМ, "не жели да чека до краја јула, али да је то план који се тренутно развија".

- Дакле, сматрам да је највећи изазов за Србију да убиједи Србе на КиМ да се врате у институције. То је нешто гдје смо усклађени са Србијом. Морамо да се постарамо да Срби који учествују на изборима и врате се у институције, буду добродошли - напоменуо је Ескобар.

Ескобар није желио да прича о крајњим роковима које САД и ЕУ траже од Приштине.

- Нисам Куртију дао никакав крајњи рок, оно што сам тражио у Приштини, то је - питао сам који су наредни кораци. /Специјални изасланик ЕУ/ Мирослав Лајчак и ја смо рекли да након ове посјете морамо да поднесемо извјештаје. Бијела кућа од мене тражи да у петак дам најновије информације о томе шта се дешава, а и он мора да обавијести Жозепа Бореља шта се дешава. Али, то је наредни корак за мене, није крајњи рок. На основу наредног извјештаја, донијећемо неке одлуке о будућности, али није никакав крајњи рок ни за кога - навео је Ескобар.

На крају, Ескобар је рекао да су САД посвећене да "помогну Србији и Косову на начин који одговара свима" и да то иде ка регионалном плану који иде у корист свима који живе на Западном Балкану.

- Не смијемо да заборавимо да Балкан може да буде најбрже растући дио Европе, најдинамичнији дио Европе, који пружа допринос регионалној безбједности - закључио је Ескобар.

Окретање леђа договору значи окретање леђа Европи, уз све посљедице

Ескобар је рекао да је у разговору са предсједником Србије Александром Вучићем јасно назначио да окретање леђа споразуму значи окретање леђа Европи, уз све посљедице у смислу неуспјеха даљих интеграција и ближе сарадње са Европом, што је, како је истакао, озбиљна посљедица сама по себи.

- Првенствено морамо одмах смирити тензије, а то значи да се надамо да ће градоначелници неће покушати да користе те зграде општина и да ће се косовска полиција повући из зграда, али и да српски демонстранти напусте те локације. А ако буде нових избора, и када дође до нових избора, Срби би требало да на њима учествују без икаквих предуслова - рекао је Ескобар.

Он је истакао да је Вучић рекао да ће учини све да искористи свој утицај да Срби поново учествују на изборима на сјеверу КиМ.

Ескобар је навео да очекује да дијалог између специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и владе у Приштини буде настављен и након што он оде из Београда.

- Надам се да ће они препознати да има једна посљедица, коју сам назначио, а то је да, као што сам рекао, окретање леђа евопском приједлогу значи окретање леђа ЕУ, а ту је и Уједињено Краљевство и САД. Ми, као њихови пријатељи, охрабрујемо их да се ускладе са нама и да се дође до регионалне стабилности - рекао је Ескобар.

Додао је да "ако Приштина не жели партнерство, да ће се онда удаљити од савеза са НАТО, што је само по себи велика посљедица".