latinica  ћирилица
07/06/2023 |  11:40 | Аутор: СРНА

Централна банка није надлежна за мјењачке послове са физичким лицима

Централна банка БиХ није надлежна за мјењачке послове са физичким лицима, не утиче на избор валута које се замјењују у комерцијалним банкама и мјењачницама и није донијела никакву одлуку у вези са обустављањем пријема норвешких, шведских и данских круна у БиХ, саопштено је данас из ове банке.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

У саопштењу се наводи да су се у јавности појавиле информације да су комерцијалне банке и мјењачнице у БиХ обуставиле пријем и замјену новчаница норвешких круна, а у појединим случајевима и шведских и данских круна, те да је то проузроковано одлуком Централне банке БиХ.

- Централна банка БиХ није донијела никакву одлуку у вези са обустављањем пријема наведених валута у комерцијалним банкама/мјењачницама у БиХ, и није надлежна за мјењачке послове са физичким лицима у БиХ. У складу са ентитетским законима о девизном пословању мјењачке послове могу обављати комерцијалне банке, као и резиденти - друга правна лица и предузетници који имају закључен уговор са банком, овлаштење надлежног ентитетског министарства финансија и регистровани су за обављање мјењачких послова - наведено је у саопштењу.

Из Централне банке БиХ напомињу да комерцијалне банке и овлаштени мјењачи у БиХ слободно доносе одлуку да ли ће трговати неком страном валутом у складу са пословном политиком и могућности да замјене ту валуту са иностраном банком на девизном тржишту.

- Према јавно доступним информацијама видљиве су знатне осцилације девизног курса норвешких круна према валути евро, а тиме и према КМ, при чему је вриједност норвешке круне значајније депрецирала према наведеним валутама, односно изгубила на вриједности. Како смо упознати иностране комерцијалне банке су престале са откупом норвешке круне у процесу купопродаје ефективног страног новца, па посљедично и комерцијалне банке и мјењачнице у БиХ - додају из Централне банке БиХ.

Из Банке истичу да финансијске институције у иностранству и БиХ могу обуставити замјену у случају пада вриједности неке валуте ради заштите од даљег смањења вриједности, што може бити и привременог карактера док се ситуација са девизним курсом те валуте не стабилизује.

- У сваком случају информације о могућности замјене или разлозима евентуалног необављања замјене норвешке круне и било које друге стране валуте грађани би требало да траже директно од комерцијалних банака и овлаштених мјењачница, односно тамо гдје се и обављају мјењачки послови -наведено је у саопштењу.