latinica  ћирилица
07/06/2023 |  12:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Острву Фрејзер у Аустралији враћено име Гури (ФОТО/ВИДЕО)

Влада аустралијске државе Квинсленд данас је вратила старо име острву Фрејзер, назвавши га поново Гури, како гласи назив које користи локално становништво, односно припадници народа Бучула.
Острво Фрејзер/Гури (Фото: Wikimedia Commons) -
Острво Фрејзер/Гури (Фото: Wikimedia Commons)

Како преноси Гардијан, потез којим је враћен аутохтони назив острва услиједио је након вишедеценијске кампање и дјелимичне побједе 2017. године, када је национални парк Велики пијесак на острву преименован у Гури.

Од 2011. године, Гури је препознат као алтернативни назив за оно што је било острво Фрејзер, али је сада ово друго у потпуности одбачено.

Гури је првобитно био познат Европљанима као Велико пјешчано острво прије него што је промијењено у острво Фрејзер, након што је Шкотланђанка Елиза Фрејзер тамо доживјела бродолом 1830-их. То име је сматрано културолошки неприкладним, јер је Фрејзерова написала негативну причу о томе како су је након бродолома ''заточили'' припадници народа Бучула, које је назвала ''дивљацима'' и ''људождерима".

Предсједница Бучула-Абориџинске корпорације Гејл Миникон рекла је да је враћањем старог имена, које на аутохтоном језику значи ''рај'', исправљена историјска грешка према народу Бучула, који, како је навела, живи према три кључна знања: оно што је добро за земљу мора доћи на прво мјесто, ако имате пуно морате подијелити, и не дирај и не узимај ништа што ти не припада.

Премијерка Квинсленда, Анастасија Палашчук, рекла је да је поносна што је "званично дочекала повратак имена Гури''.

- Иако овакви кораци не могу да промијене неправде из прошлости, они увелико иду у изградњу будућности у којој сви Квинсленђани цијене, вјерују и поштују једни друге - рекла је она.

Премијерка Квинсленда са припадницима племена (Фото: EPA-EFE/DARREN ENGLAND)