latinica  ћирилица
07/06/2023 |  12:10 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

Mинистарство правде упутиће Tурској ургенцију у вези са изручењем Mахмуљина

Министарство правде у Савјету министара послаће у наредном периоду ургенцију да се поступи по молби Суда БиХ у вези са изручењем осуђеног некадашњег комаданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина, рекао је министар правде Давор Буноза на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ одговарајући на посланичко питање Милорада Којића.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

- У вези упита посланика Којића дајем вам конкретан одговор да нема тачног одговора с обзиром да то питање треба поставити надлежним институцијама Турске. Као што је познато Министарство правде је 28. фебруара ове године доставило молбу Суда БиХ за изручење именованог лица и нажалост до данас нисмо добили одговор - рекао је Буноза.

Којић је истакао да је неопходно да Министарство правде у Савјету министара што прије пошаље ургенцију јер је то превасходно у циљу задовољења првде за жртве и да начин на који је поступио Суд БиХ у овом случају треба да буде подвргнуто одређеној врсти контроле Министарства правде и Високог судског и тужилачког савјета.

- Имамо ситуцију у овом случају да је у малом дијелу задовољена правда изрицањем пресуде а у значајном дијелу није задовољена правда јер ратни злочинац није на извршавању казне - додао је Којић.

Којић је у посланичком питању подсјетио да је другостепеном пресудом од 28. априла 2022. године Махмуљин проглашен кривим у својству команданта Трећег корпуса тзв. Армије БиХ, подсјећајући да је осуђен на осам година затвора а није упућен на издржавање казне што је требало учинити с обзиром на суровост почињених злочина јер су одсјецане главе заробљеним цивилима и припадницима Војске Републике Српске на Озренско-возућком ратишту.

Крајем априла 2022. године Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је Махмуљина на јединствену казну затвора од осам година за злочине почињене 1995. у Возући и Завидовићима.