latinica  ћирилица
07/06/2023 |  12:19 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Вишеград добија најсавременији аквапарк у Европи; Нови менаџмент Андрићграда креће у озбиљне инвестиције (ВИДЕО)

Вишеград добија најсавременији аквапарк у Европи. Нови менаџмент Андрићграда креће у озбиљне инвестиције у каменом комплексу, али не само на ушћу двије ријеке, већ и на обали Рзава.
Вишеград - Андрићград - Фото: СРНА
Вишеград - АндрићградФото: СРНА

Вишеграђани дуги низ година чекају обећани базен, али до сада нису добили ни уређено купалиште. Менаџмент Андрићграда покреће велике инвестиције од којих је највећа аква парк. Требало би да буде изграђен на лијевој страни обале Рзава гдје се тренутно налази стадион, док ће стадион бити измјештен на лијеву обалу Дрине.

- На нама је сада да проширимо понуду ал оно што је врло важно да неће дух Андрићграда неће проћи, да ћемо Хандкеа замијенити Секом Алексић нећемо. Ово је оно што је Кустурица замислио и остаће центар слободумних људи - рекао је представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек.

Прошло је 10 година од идеје која је проистакла из разговора прослављеног режисера Емира Кустурице и предсједника Српске Милорада Додика. Врло је важно што ће Андрићград бити под патронатом Републичких власти, истиче Кустурица.

- Мир и сагласност око тога да је држава тај фактор који треба да одржи и у свом партнеерству и са приватним фирмама очува идеју заједништва односно идеју да Република Српска може да удоми све врсте етничких група али да буде на свом - сматра Кустурица.

Успјешно пословање и развој Андрићграда значајни су за развој туризма Републике Српске

- Андрићград по процјенама посјети током године више стотина хиљада људи али не остају више од једног послијеподнева. Циљ овог аквапарка, Владе Републике Српске и градске управе је да људи овде остају више дана - навео је Денис Шулић министар трговине и туризма.

Како би задржали туристе неколико дана неопходно је завршити радове на изградњи хотела у Андрићграду, који је други на листи приоритета када је ријеч о новим инвестицијама. Нови хотел уз аква парк гарантује стотине нових радних мјеста.

- Општина Вишеград ће у наредном периоду заједно за свим људима који су са нама радити на авку изградње Андрићграда. Све ово су добри пројекти и вјерујем да ћемо у наредним годинама имати све нове садржаје и капацитете који ће да употзпуне нашу туристичку понуду - навео је Младен Ђуревић начелник Вишеграда.

Према подацима туристичке организације Вишеград, Андрићград је прошлог љета посјетило скоро пола милиона људи. Из новог менаџмента поручују да ће у сезони која слиједи овај број бити удвостручен.