latinica  ћирилица
07/06/2023 |  12:31 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Ковачевић испред ОХР-а: Питање имовине трајно ријешено Дејтонским споразумом (ВИДЕО)

Питање имовине Републике Српске је трајно ријешено Дејтонским споразумом, изјавио је за РТРС делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић, поручивши да је дошао да то изјави испред зграде ОХР-а.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је нагласио да се "Српска никада неће одрећи своје државне имовине".

- Никада се неће одрећи својих добара, ријека, вода, свог пољопривредног земљишта, својих шума и свега онога што припада Српској. То нам нико никада неће моћи одузети, јер смо то тако, сви заједно (Српска, ФБиХ и БиХ, али и сви они који су гарантовали потписивање Дејтонског споразума) потписали 1995. године, да имовина припада Српској и ФБиХ - рекао је Ковачевић. 

Коментаришући најаве ОХР-а да ће "нешто да упуте у Парламентарну скупштину", Ковачевић их је упозорио да "немају они шта да шаљу у Парламентарну скупштину, јер на основу Дејтонског споразума, они немају апсолутно никаква овлашћења у том смислу".

- Оно што је исто тако битно да кажем, јесте да Парламентарна скупштина усваја законе и доноси рјешења у складу са оним што јесу надлежности Парламентарне скупштине, а имовина то свакако није, јер је имовина ријешена Дејтонским споразумом, Уставом БиХ, и она припада и Српској - поручио је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо да је "можда најбитнија ствар коју треба да каже испред зграде ОХР-а та да у БиХ не постоји високи представник".

- Посљедњи високи представник у БиХ био је Валентин Инцко. Послије Инцка нико није изабран, јер никада ни за кога није усвојена релевантна резолуција у Савјету безбједности УН-а, како Дејтонски споразум каже да то мора да се догоди - истакао је Ковачевић. 

С обзиром да се данас одржава сједница такозваног ПИК-а, Ковачевић је поручио да "не постоји никакав ПИК, никакав треф, никакав разбојник, нити било шта".

- Дакле, постоје институције БиХ, институције Републике Српске и оне су једине релевантне, које могу да доносе одлуке. Ако говоримо о имовини једино што је могуће јесте да се договоре Српска и ФБиХ и да направимо договор да БиХ додијелимо одређену имовину на коришћење - закључио је Ковачевић.