latinica  ћирилица
07/06/2023 |  13:46 ⇒ 13:52 | Аутор: РТРС

Болобан: Просвјетним радницима пет пута повећавана примања

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Јасмина Болобан рекла је данас на сједници Народне скупштине да су просвјетним радницима у Српској примања повећавана пет пута, за шта су у буџету издвојена знатна средства, те подсјетила да је посљедње повећање ступило на снагу у јануару.
Јасмина Болобан - Фото: РТРС
Јасмина БолобанФото: РТРС

Болобанова је навела да у буџету за ову годину нису планирана додатна средства за повећање плата просвјетним радницима.

- Министарство је опредијељено да и у будућности ради на јачању материјалног положаја просвјетних радника, али и на враћању ауторитета и поштовања запослених у образовном систему - рекла је Болобанова у завршној ријечи о размотреном Приједлогу измјена и допуна Закона о средњем образовању и васпитању који је пред посланицима по хитном поступку.

Она је истакла да је предложеним измјенама и допунама дефинисано да школа и пословдавац ученику на практичној настави обезбјеђују заштиту на раду.

Болобанова је навела да је Влада Српске за ову годину издвојила средства за 772 ученика који упишу дефицитарна занимања.

- Они ће добити 100 КМ као стипендију и биће им плаћен превоз - рекла је Болобанова.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању подстиче се, између осталог, каријерни развој ученика, јасније дефинише систем дуалног образовања и прописује оснивање Средње школе унутрашњих послова.

Прописане су области рада наставника, педагога, психолога, координатора практичне наставе, социјалног радника, библиотекара и дефектолога, односно специјалног едукатора.

Прописано је и да школа подстиче и прати каријерни развој ученика, а предложена су и нова рјешења којима се јасније дефинише систем дуалног образовања и практичне наставе код послодавца.