latinica  ћирилица
07/06/2023 |  14:10 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Обављена расправа по допуни Закона о ПДВ-у

Посланици Представничког дома Парламентарене скупштине БиХ једногласно су подржали данас да се по хитном поступку разматра Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/ те обавили расправу о овом законском акту.
Представнички дом (фото: ПД ПС БиХ) -
Представнички дом (фото: ПД ПС БиХ)

Предлагачи закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/ су посланици Саша Магазиновић, Ненад Грковић, Денис Звиздић, Шемсудин Мехмедовић, Јасмин Емрић, Сабина Ћудић, Јасмин Имамовић, Предраг Којовић, Ермина Салкичевић Диздаревић, Рејхана Дервишевић, Албин Муслић, Миа Карамехић Абазовић, Нихад Омеровић, Елвиса Хоџић и Аида Баручија, са захтјевом за разматрање по хитном поступку.

Овај законски приједлог подразумијева ослобађање од плаћања ПДВ-а приликом давања поклона у храни као донације, коју порески обвезник у сврху њеног уништавања, донира искључиво посредницима у донирању хране регистрованим за прикупљање и пружање хуманитарним удружењима.

Предсједник Клуба СДП-а Саша Магазиновић истакао је образлажући овај законски акт да се на дневном нивоу више од 700.000 оброка уништи због тога што се на донирану храну треба платити ПДВ.

- Због тога се већина одлучи да храну пред истек рока баци. Овај закон исправља нелогичност у складу са праксом ЕУ - рекао је Магазиновић истичући да је у БиХ данас 18.000 људи у стању потребе који користе услуге јавних кухиња а према процјенама тај број је дупло већи.

Магазиновић је позвао да се усвоји овај закон и помогне људима у потреби у БиХ.

Шеф Клуба СНСД-а Сања Вулић изразила је дивљење тиму који се максимално трудио да ова измјена закона угледа свјетлост дана.

- Клуб СНСД-а ће подржати хитни поступак с обзиром да је неопходно показати јединство по овом питању. Идеално би било да кроз парламентарни рад нађемо начин да побољшамо стандард и да што мање грађана буду корисници јавних кухиња - рекла је Вулићева.

Она је нагласила да Клуб СНСД-а сматра да је неопходно дати наребу Управном одбору Управе за индиректно опорезивања да се изјасни о приједлогу овог закона и да се што прије спроведу процедуре како не би било злоупотреба дониране хране.

- Такође, и да се Управа обавеже да у годишњи извјештај о раду Представничком дому уврсти податке о количини дониране хране и ефикасности закона - рекла је Вулићева.

Истакла је да Управа за индиректно опорезивање мора да озбиљно овоме приступи како би на најбољи и најефикаснији начин спријечила злоупотребе оних који нису добронамјерни када је ријеч о донирању хране.

Посланик СНСД-а Милорад Којић је указао је да је неопходно и да се ријеши и проблем мањкавости овог закона када је ријеч о питању трошкова за уништавање хране којој је прошао рок.

- Да ли ће невладина организација морати плаћати трошкове уништавања хране којој је прошао рок који у овом тренутку износе 6,3 милиона КМ. Јасно смо рекли да смо за хитну процедуру и подржавамо закон али само да избјегнемо да невладина организација има проблем да плаћа трошкове уништавања хране којој је прошао рок - рекао је Којић.

Посланик Магазиновић је рекао да је добра атмосфера и да су сви сагласни да се нађу модалитети да се ови проблеми исправе.