latinica  ћирилица
07/06/2023 |  14:27 ⇒ 14:29 | Аутор: СРНА

Минић: Предузете све мјере да се сузбија бруцелоза

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас да су све службе реаговале на вријеме и адекватно када је ријеч о појави бруцелозе у Невесињу, те да се нада да је зараза локализована и да ће бити сузбијена.
Минић и Авдаловић - састанак - Фото: СРНА
Минић и Авдаловић - састанакФото: СРНА

- Имамо појаву бруцелозе у овом подручју Српске, а Невесиње је жариште са 13 газдинстава и око 70 грла стоке код којих је потврђена бруцелоза. Договорили смо све потребне мјере, прије свега да се врши мониторинг и вакцинација. Имамо довољно вакцина тако да ћемо на номађење слати здраву стоку без страха да се врати заражена - навео је Минић, који се у Невесињу састао са начелником општине Миленком Авдаловићем, представницима надлежних општинских служби, ветеринарском службом и посјетио највише оштећено газдинство због појаве бруцелозе.

Минић је рекао да је Невесиње коридор проласка номада и да је тешко завршити затварање у смислу ветеринарских мјера.

- Смањићемо жариште да не дође до ширења болести. Сви који не ураде вакцинацију неће имати право на накнаду штете и биће санкционисани. Имамо довољан број вакцина, добру ветеринарску службу, добру сарадњу са локалном заједницом, одговорне грађане, а Влада ће надокнадити штету - рекао је Минић.

Он је нагласио да ће газдинствима која буду испоштовала све процедуре, као што је случај са газдинством Павла Дрвенџије које је данас посјетио, бити надокнађена штета у износу 80 одсто, а можда и 100 одсто у зависности од броја пријављених случајева.

Минић је навео да је ријеч о болести која се шири на људе.

- Још није потврђено, али можемо сумњати да тога има и код људи. Морамо бити одговорни и овим путем бих похвалио одговорност људи и газдинстава у Невесињу - рекао је Минић.

Минић је рекао да је разговарано и о капиталним пројектима у општини Невесиње, те да је 700.000 КМ средстава резервисано за набавку пољопривредне механизације.

- Разговарали смо и о теми прераде на породичним газдинствима, тему осигурања, општина Невесиње је међу првих пет по фискалној одговорности и одлично организована тако да можемо разговарати о свим заједничким пројектима - рекао је Минић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић захвалио је министру пољопривреде Српске и сарадницима што су препознали проблем у Невесињу који се појавио прије два мјесеца.

- Нажалост, имамо проблем који је евидентиран у 13 породица. Захваљујем и људима који су врло разумни, рационални у ситуацији која није било нимало пријатна и који су морали гледати еутаназију тог свог блага од кога живе, али то је једини начин да се бруцелоза искоријени. Ми ћемо помоћи све што буде у нашој моћи да се сви сточари наставе бавити сточарством - рекао је Авдаловић.

Он је нагласио да су испоштоване све процедуре у овом случају, те да ће Министарство пољопривреде сада преузети бригу да се помогне пољопривредницима, а општина је обавила све у вези са еутаназијом животиња.

- Сви људи код којих је идентификован проблем су се пријавили и дали крв. Наредних дана ће ситуација бити јасна - рекао је Авдаловић.

Сточар Павле Дрвенџија из насеља Батковићи код Невесиње упознао је министра да је због бруцелозе морао еутанизирати девет крава и 20 коза и оваца.

- Посумњао сам у болест и тражио анализу од Ветеринарске службе. Надам се да се ово што прије сузбити и да ћемо наставити даље - рекао је Дрвенџија.

Он очекује да ће Министарство надокнадити штету, а у његовом газдинству се процјењује на око 20.000 евра.

- Ја ћу кренути даље, важно је да се нико није заразио - рекао је Дрвенџија.

Директор Ветеринарске амбуланте у Невесињу Зоран Дамјанац рекао је да је проблем евидентиран у марту и да му се озбиљно приступило, те да су се укључили Министарство пољопривреде, општина Невесиње, Институт за ветеринарство.

- Све животиње које су се показале серо-позитивне су еутанизиране, радимо даље на дијагностици и паралелно с тим на вакцинацији стада. У наредних мјесец до два имаћемо ријешен проблем бруцелозе. Људи су схватили проблем и одговорно поступили - навео је Дамјанац.

Он је нагласио да је проблем локализован и да нема бојазни од ескалације.

- Борба је почела на вријеме и мислим да ћемо изаћи као побједници - рекао је Дамјанац и додао да је код људи потврђен један случај бруцелозе.

Минић је посјетио и занатско-трговинску радњу "АС" власника Душка Иконића, а разговарао је и са представницима "Шумарије" о проблемима са којима се сусрећу шумска газдинства у Републици Српској, а односе се на девастиране шумске путеве.

- У Невесињу је проблем разуђеног простора, много путева, избор извођача, али прерађивачи не смију да трпе због тога. Свако онај ко у Републици Српској прави производ од домаће сировине мора бити предмет пажње ресорног министарства и Владе Републике Српске - нагласио је Минић.