latinica  ћирилица
07/06/2023 |  14:30 ⇒ 17:00 | Аутор: СРНА

Букејловић: Измјенама Закона регулише се начин извршења казне доживотног затвора

Циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске јесте унапређење система ових казни, а наведеним актом извршено је усклађивање са одредбама Кривичног законика Српске које регулишу питање начина извршења казне доживотног затвора, рекао је министар правде Милош Букејловић.
НСРС -
НСРС

Букејловић је навео да је прописано да затвореник који издржава казну доживотног затвора може након пет година издржане казне поднијети Министарству молбу за премјештај у другу установу, која има одјељење са посебним режимом извршења казне затвора.

- Затворенику се не може одобрити прекид издржавања казне, а постоји и немогућност упућивања таквих затвореника на радилишта изван установе, те им се не могу одобравати погодности које се користе ван круга установе - појаснио је Букејловић.

Образлажући овај акт у Народној скупштини, министар правде је рекао да су овим измјенама и допунама детаљно прописане процедуре за спровођење јавног конкурса за избор директора и замјеника директора у установама за извршење кривичних и прекршајних санкција, те помоћника директора и процедуре за пријем осталих запослених у радни однос.

Букејловић је навео да су у примјени Закона уочени одређени технички недостаци и недоречености, који се исправљају овим законом.

Он је подсјетио и да је Народна скупштина 2021. године усвојила Закон о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим је уведена нова казна - казна доживотног затвора за најтежа кривична дјела и најтеже облике тешких кривичних дјела.