latinica  ћирилица
07/06/2023 |  14:33 ⇒ 16:12 | Аутор: РТРС

Кориштењем СМС сервиса брже до информација о личним документима и казнама

Полицијска управа Бањалукa позива грађане да провјере рокове важења личних докумената и на вријеме покрену поступак замјене или набавке нових докумената, саопштено је из ПУ Бањалука.
ЦИПС - Фото: РТРС
ЦИПСФото: РТРС

С обзиром да се у наредном периоду очекује повећање броја захтјева за издавање нових личних докумената, из ПУ Бањалука апелују да грађани на вријеме поднесу захтјев за замјену докумената како за себе, тако и за своју малољетну дјецу.

Рад са странкама у шалтер сали Одсјека за издавање личних докумената организован је у двије смјене сваким радним даном у времену од 07.00 до 20.00  часова.

Из ПУ Бањалука подсјећају да је законски рок за издавање путне исправе 30 дана, а личне карте 15 дана.

Такође, омогућено је издавање путне исправе по хитном поступку у року од 72 часа по цијени од 250 КМ (200 КМ за хитни поступак и 50 КМ за пасошку књижицу).

Из ПУ Бањалука подсјећају грађане на могућност кориштења СМС сервиса Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Предуслов за кориштење је да грађанин лично пријави свој број телефона код полицијске станице у склопу ПУ Бањалука, на чијој територији има пријављено пребивалиште или боравиште.

Пријава броја телефона се може извршити приликом подношења захтјева за издавање неког од личних докумената, регистрације возила или накнадно

Слањем СМС поруке на број 091/110-122 грађанин може да изврши провјеру у регистрима МУП-а тренутни статус документа, регистрацију моторног возила, новчане казне и уплате и казнене бодове, наводи се у саопштењу.

Грађани могу да се пријаве и на сервис ако желе да добију обавјештење из регистра МУП-а и то: обавјешетње о истеку важења документа, обавјештење о истеку важења регистрације, као и обавјештење о престанку важења изречених казнених бодова.

Сервис је омогућен за сва три мобилна оператера која пружају услуге у Републици Српској, а цијена СМС поруке је 0,10 КМ.

Све детаљне информације о намјени и кориштењу СМС сервиса МУП-а Српске су доступне на интернет сајту Министарства.