latinica  ћирилица
07/06/2023 |  15:07 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

"Буре" премијерно у Дјечијем позоришту Српске: Сага о унутрашњем свијету једне дјевојчице

Премијера представе "Буре", рађена по дјелу Исидоре Секулић и у режији Соње Петровић, биће одиграна сутра од 18 часова на великој сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.
Дјечије позориште Српске (Фото: Дјечије позориште) -
Дјечије позориште Српске (Фото: Дјечије позориште)

Петочлана глумачка постава доноси емотивну причу о дјевојчици која пролази кроз процес прихватања губитка мајке.

Главну улогу дијеле Драгана Илић, као млађа верзија дјевојчице и Ана Анђелић у улози старије верзије дјевојчице, а остале улоге тумаче Божана Бијелић, Александар Бланић и Драган Вучић.

- Исидора Секулић је баш ријетко, скоро никако играна, поготово у позоришту за дјецу. "Буре" је написано 1913. године и дио је збирке "Сапутници", али с обзиром на то да се оно бави унутрашњим свијетом једне девојчице, оно је свевремено. Увијек се можемо враћати на унутрашњи свијет и свијест једног дјетета. Једино што се мења је окружење тог дјетета, али дијете је једнако, данас можда и више усамљено - рекла је Петровићева.

Успјешан фестивалски живот "Бурета" предвидјела је Љиљана Лабовић Маринковић, директорица Дјечијег позорошта Српске.

Она је нагласила да је у времену у којем живимо јако значајно да позориште допринесе развоју дјеце порукама и одговорима које носи.

Душко Мазалица, умјетнички директор Дјечијег позоришта, појаснио је да ова представа доноси суштину позоришта - катарзу и да ће бити занимљива и малишанима и њиховим родитељима.