latinica  ћирилица
07/06/2023 |  15:13 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Ђокић разговарао са представницима компаније EMX Royalty Corporation

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Бањалуци са представницима канадске мултинационалне компаније EMX Royalty Corporation. Ова компанија се бави рударењем и истраживањем племенитих, базних и батеријских метала. Тренутно реализују око 300 пројеката у Сјеверној и Јужној Америци, Европи, Турској, Африци и Аустралији.
Ђокић са представницима компаније EMX Royalty Corporation - Фото: Уступљена фотографија
Ђокић са представницима компаније EMX Royalty CorporationФото: Уступљена фотографија

- Представници ове компаније су на састанку представили свој рад и планове за наредни период, од којих је један анализирање могућности реализације пројеката у Републици Српској, нарочито у области истраживања резерви металичних сировина - саопштено је из Министарства енергетике и рударства.

Исказали су спремност да, у сарадњи са надлежним институцијама и локалним заједницама, дефинишу потенцијалне пројекте који ће бити развојна шанса за унапређење живота у локалним заједницама и Републици Српској уопште.

Ђокић је представио регулаторни оквир и захтјеве у погледу одобравања геолошких истраживања у Републици Српској.

Нагласио је да су геолошка истраживања само прва фаза ка евентуалној експлоатацији до које може доћи само ако су испуњени сви законски услови и уколико постоји сагласност локалне заједнице.

Према његовим ријечима, геолошка истраживања су дугорочни интерес сваке државе и Министарство ће наставити да уређује ову област.