latinica  ћирилица
07/06/2023 |  15:32 ⇒ 15:43 | Аутор: СРНА

У Вили Српске отворена изложба ликовних радова особа са Дауновим синдромом (ФОТО)

У Вили Републике Српске у Београду данас је отворена изложба ликовних радова особа са Дауновим синдромом у оквиру Експресивног арт кампа "Дјеца сунца" Републике Српске и Србије који организује "Даун синдром центар Бањалука" уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.
Изложба ликовних радова особа са Дауновим синдромом, Вила Републике Српске у Београду - Фото: СРНА
Изложба ликовних радова особа са Дауновим синдромом, Вила Републике Српске у БеоградуФото: СРНА

Отварању изложбе присуствовао је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић који је рекао да је Представништво у претходне три године успјешно повезивало дјецу и младе Даун центра Бањалука са дјецом у Србији.

- У претходне три године организовали смо више радионица, омогућили им да се друже са нашим истакнутим умјетницима, све у функцији да се та дјеца социјализују, да их активно укључимо у друштво и да их учинимо сретним и бољим њихов живот - изјавио је Цицовић новинарима.Фото: СРНА

Он је навео да је ове године организована петодневна радионица на којој ће дјеца поново имати сусрете прије свега са људима из струке који се баве овом популацијом и разговарати о свему што ће допринијети њиховом бољем животу.

- Изложба ће након Београда бити постављена широм Европе, у Бечу, Берлину и доста европских градова. Поносни смо што на овај начин доприносимо њиховом успјешнијем раду и остваривању циљева Даун центра из Бањалуке - рекао је Цицовић.

Директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић истакао је да је тај центар 2016. године под покровитељством тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика покренуо програм социјалне рехабилитације у који су уведене комплементарне методе у социјалну рехабилитацију.

- То је веома убрзало избацивање страха код особа са Дауновим синдромом борећи се против најсложеније болести особа са Дауновим синдромом, а то је осјећај одбачености. Та одбаченост се дијели у двије групе, до око 26-те године је прва, када они схвате да су одбачени од свих, а друга је када почну одбацивати себе - рекао је Јелић.

Он је истакао да је захваљујући Представништву Српске у Србији и њеном шефу Млађену Цицовићу, Даун центар Бањалука постао међународно видљив.

- Драго нам је да су сва представништва Републике Српске почела да пресликавају модел добре праксе Цицовића, међу којима је и Представништво у Москви, гдје су наши кувари, у конкуренцији 26 земаља освојили златну медаљу - рекао је Јелић.

Он је навео да је Даун синдром центар Бањалука, захваљујући представништивма Српске, потписао споразуме са таквим центрима у Грчкој, потписаће и са центрима у Аустрији, Чешкој и Пољском, гдје се организује велика манифестација "Дани дјеце сунца", на којој ће бањалучки центар премијерно приказати свој филм "Неки нови Бродвеј" и представити свој програм рехабилитације.

- У октобру ћемо, први пут на овим просторима, организовати међународни атлетски митинг особа са Дауновим синдромом под покровитељством амбасадора особа са Дауновим синдромом професором Владом Ђајићем - најавио је Јелић.

Професор Педагошког факултета у Сомбору Гордана Николић изјавила је да је основна карактеристика Даун центра Бањалука и Зорана Јелића невјеровантан ентузијазам и помјерање граница могућности рада са корисницима тог центра.

- Резултати које остварују су задивљујући. Мислим да такав пик који остварује Зоран Јелић са својом организацијом ми у Србији још немамо. Све похвале - рекла је Николићева.

Данас ће бити организована и генерална проба представе "Роко и Цицибела", чији је режисер брат особе са Дауновим синдромом, а у оквиру петодневног програма биће изведене вокалне нумере и психодрамске вињете у извођењу особа са Дауновим синдромом, дефектолошке и ликовне радионице са професорима универзитета.