latinica  ћирилица
07/06/2023 |  15:52 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Потписани споразуми о сарадњи медицинских факултета (ВИДЕО)

Научно-наставна сарадња медицинских факултета из Бањалуке и Фоче званично је настављена са Медицинским факултетом у Београду потписивањем новог Уговора на четири године. Декани медицинских факултета потвдили су да је ријеч о деценијској размјени студената и знања, што је много помогло развоју медицине у Српској.
Бањалука - декани медицинских Факултета - потписивање споразума - Фото: СРНА
Бањалука - декани медицинских Факултета - потписивање споразумаФото: СРНА

Српска је захвална Србији на помоћ из области медицине, јер без те помоћи не би било ни врхунских резлтата које медицински факултети из Бањалуке и Фоче сада постижу, речено је након потписивања уговора о сарадњи са Медицинским факултетом у Београду. Сарадња обухвата не само додипломске студије, него и послиједипломске, нарочито у области хируршких грана.

Декан бањалучког Медицинског факултета Ранко Шкрбић навео је да постоје неке катедре које још не могу самостално да раде, као што је биохемија, судска медицина, затим посиједипломско образовање.

- Медицински факултет у Београду заједно са наша два факултета има намјеру, жељу и императив да аплицира за међународне пројекте, то је био разлог зашто формализујемо ову нашу сарадњу - истакао је Шкрбић.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић рекао је да је Медицински факултет у Београду много учинио за медицинске факултете у Републици Српској и да су оставили трајан траг.

Једно од начела Медицинског факултета у Београду јесте и национална одговорност, а то значи помоћ факултетима у Српској да развијају свој образовни систем и кадрове.

- Медицински факултет у Београду мора давати водећи допринос када су у питању различити облици медицинске едукације тако и научно-истраживачког рада медицинских наука на националном нивоу - навео је декан Медицинског факултета Универзитета у Београду Лазар Давидовић.

Mинистар здравља Србије Даница Грујичић је истакла да подржава Давидовићеве ријечи о националној одговорности у образовању медицинског кадра.

- Учинићемо да ниво образовања и лијечења у Српској буду исти као у Србији - додала је она.

Након потписивања уговора у вијећници Банског двора промовисан је уџбеник "Хирургија" аутора Данице Гријучић, Александра Симића и Душка Спасовског. Уџбеником је обухваћена цјелокупна хирургија са анестезиологијом.