latinica  ћирилица
07/06/2023 |  16:02 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

ПИК: Политичари да наставе са досадашњим позитивним трендом

Управни одбор Савјета за спровођење мира /ПИК/ позвао је све политичке актере у БиХ да наставе са досадашњим позитивним трендом и искористе шансу како би подстицали помирење и даљи напредак БиХ на евроатлантском путу.
ОХР - Фото: РТРС
ОХРФото: РТРС

Управни одбор ПИК-а у коминикеу објављеном након дводневне сједнице у Сарајеву позива власти да без одгађања приступе рјешавању кључних изазова, односно да одмах постигну конкретне резултате у спровођења 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије, имајући у виду да је препорука за кандидатски статус у ЕУ дата уз разумијевање да ће бити предузет низ корака.

У коминикеу се наводи да то укључује и хитно усвајање, у потпуности усклађено са ЕУ стандардима, измјена и допуна Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ које се односе на интегритет, као и нових закона на нивоу БиХ о ВСТС-у, судовима и спречавању сукоба интереса.

Похваљено је брзо успостављаљње власти након октобарских избора, као и позитиван тренд у раду Савјета министара, те успјешно усвајање буџета за ову годину, за разлику од стагнације која је обиљежила ранији период.

У коминикеу је истакнуто да власти у БиХ, као што је наведено у програму "пет плус два", треба да нађу прихватљиво и одрживо рјешење за питање расподјеле државне имовине између власти на нивоу БиХ и других нивоа усвајањем закона на нивоу БиХ којим ће се уредити то питање. "Рјешавање државне имовине од кључног је значаја за реализацију програма `пет плус два`, што је неопходно за затварање ОХР-а, а биће од користи и грађанима БиХ због тога што ће се имовина моћи користити у продуктивне сврхе", наводе из Управног одбора ПИК-а.

Управни одбор ПИК-а позива власти у БиХ да побољшају интегритет изборног процеса тако што ће ревидирати правни оквир како би се спровеле препоруке ОЕБС-а, ГРЕЦО-а и Венецијанске комисије. "Органи власти овај циљ треба да испуне што је прије могуће како би обезбиједили да се локални избори планирани за 2024. годину одрже у оквиру којим се обезбјеђује већа транспарентност и јачи интегритет изборног процеса", наводе из Управног одбора.

Управни одбор ПИК-а сагласан је да се БиХ и даље суочава са крупним изазовима, укључујући и, како се наводи, "сецесионистичке пријетње владајуће коалиције у Републици Српској и напоре којима се подривају" БиХ и њене институције.

У документу се позивају власти Републике Српске "да се конструктивно ангажују у раду институција на ниву БиХ и подржавају владавину права, као и да се уздрже од било каквог притиска на судије Уставног суда БиХ".

- Управни одбор ПИК-а подржава јачање демократије у БиХ и интегритета њених институција. То обухвата обезбјеђивање пуне равноправности свих грађана и елиминацију дискриминације, посебно имплементацијом судске праксе Европског суда за људска права која се односи на групу предмета "Сејдић и Финци" - истиче се у коминикеу.

Наглашавајући да спровођење Општег оквирног споразума за мир и даље представља основ за стабилну, безбједну и просперитетну БиХ, Управни одбор ПИК-а подсјећа све стране на њихову обавезу да у потпуности поштују Споразум, све његове анексе и одлуке високог представника.

- Управни одбор још једном потврђује своје неспорно опредјељење за територијални интегритет и основну структуру БиХ као јединствене и суверене земље, која се састоји од два ентитета. Управни одбор понавља да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и да они правно постоје само на основу Устава БиХ - наводи се у коминикеу.

У коминикеу је поново потврђена "пуна подршку високом представнику у обезбјеђивању пуног поштовања Општег оквирног споразума за мир у БиХ и спровођењу његовога мандата у складу с Анексом 10 и одговарајућим резолуцијама Савјета безбједности УН, што остаје непромијењено".

Наредна редовна сједница Управног одбора ПИК-а биће одржана 5. и 6. децембра.