latinica  ћирилица
07/06/2023 |  16:47 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Шмит поново пријети: Они који се играју са сецесијом трпиће велике посљедице

Кристијан Шмит изјавио је данас у Сарајеву да је међународна заједница одлучна у намјери да подржава БиХ, онолико дуго и интензивно колико је то потребно.
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Шмит је на конференцији за новинаре након дводневне сједнице Савјета са спровођења мира рекао да није задовољан што власти на нивоу БиХ ни након два покушаја нису усвојиле приједлоге за побољшање интегритета изборног процеса.

- Интегритет изборног процеса мора бити ојачан. Интегритет изборног процеса један је од најважнијих услова за БиХ и њен напредак ка ЕУ. Поздравили смо опредјељење Савјета министара и коалиционих партнера да наставе са реформама укључујући и реформе у облику имплементације јачег интегритета изборног процеса. УО је такођер нагласио неке друге задатке који органи власти морају испунити у БиХ, а то је постићи конкретни и хитне резултате у имплементацији 14 кључних приоритета и пронаћи одрживо и прихватљиво рјешење - рекао је Шмит.

Шмит је рекао да су "сецесионистичке поруке из Републике Српске неприхватљиво" и додао да они који иду у том правцу се играју, а они који се, како је навео, "са тим играју заправо се играју са будућности БиХ те ће трпити велике посљедице међународне заједнице".

Иако га, рекао је, предсједник Републике Српске Милорад Додик не прихвата као високог представника, сваки дан га "слуша".

- Сигуран сам да прати све што радим и нећу му дати на част да зна које кораке предузимам - казао је Шмит.

Говорио је и о питању имовине.

Поручио је да се мора усвојити закон на нивоу БиХ. Изненађен је да се питање имовине повезује са неким другим темама.