latinica  ћирилица
07/06/2023 |  17:15 ⇒ 19:09 | Аутор: Агенције

Око 100 људи блокирано у поплавама у Новој Каховки; Русија: Кијев дигао у ваздух цјевовод са амонијаком

Вршилац дужности начелника војно-цивилне администрације Херсонске области Владимир Салдо изјавио је да је између 22.000 и 40.000 људи нашло у области катастрофе у цијелој Херсонској области.
Поплаве у Каховки (Фото: EPA-EFE/MYKOLA TYMCHENKO/илустрација) -
Поплаве у Каховки (Фото: EPA-EFE/MYKOLA TYMCHENKO/илустрација)

- Само седам људи још није пронађено, али постоји могућност да су се склонили на острва и сада је већ могуће доћи до острва. Ако је неко тамо, биће спасен - објаснио је Салдо.

Око 100 људи у граду Нова Каховка је блокирано, а на хиљаде дивљих животиња је умрло од посљедица рушења бране Каховка на Дњепру, саопштио је градоначелник Владимир Леонтјев.

Он је навео да се преко 30.000 кубних метара воде сваке секунде излива из резервоара који је брана задржавала и додао да се предузимају спасилачки напори да се ослободе људи заробљени у поплавама.

Кијев: 29 градова и села поплављено због напада на Каховку

Украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко саопштио је да је напад на брану Каховка довео до тога да је поплављено 29 градова и села дуж реке Дњепар.

Он је на Телеграму навео да је 10 од тих насељених места на украјинској страни ријеке.

Русија: Украјински диверзанти дигли цјевовод са амонијаком код Харкова

Руско министарство одбране саопштило је да је украјинска диверзантска група дигла у ваздух у понедјељак увече цјевовод у области Харков, а будући да је било и цивилних жртава чин је назван терористичким, наводе РИА Новости.

Неколико експлозија је могло да се чује на цјевоводу у округу Купјанск, рекао је начелник области Олег Синегубов, пренео је Тас.

Према Синегубову, чуло се шест експлозија у близини пумпне станице у селу Максјутовка.

- Више нема амонијака у ваздуху, ситуација је под контролом - навео је он на Телеграму.

Портпаролка министарства спољних послова Марија Захарова, је навела да поправка дијела цјевовода за амонијак Тољати-Одеса оштећеног експлозијом може трајати од једног до три мјесеца, уколико је могуће прићи месту оштећења.

- Једна од пумпних станица је била у квару. Запорни вентили су радили, али је ипак дошло до цурења. Према прелиминарним процјенама, за поправку и обнову биће потребно од мјесец до три мјесеца, под условом да постоји приступ месту оштећења - додала је Захарова.

Она је напоменула да је "скоро одмах након инцидента Володимир Зеленски рекао да може да ријеши проблем, али то, међутим, не значи да је спреман да настави са транспортом амонијака".

- Учинићемо све напоре да разјаснимо околности инцидента. Али чак и сада можемо да констатујемо да је једина страна која никада није била заинтересована за обнављање цјевовода, наравно, кијевски режим - додала је Захарова.