latinica  ћирилица
07/06/2023 |  19:17 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Покушај преноса надлежности у области имовине са ФБиХ на ниво БиХ само "пробни балон" (ВИДЕО)

О имовини унутар БиХ, данас се расправљало и на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине. Посланици СДА покушали су да у Парламентарној скупштини прогурају Закон о мору, којим би морском површином и инфраструктуром у Неуму управљала БиХ, а не Федерација и локална заједница што је тренутно случај усклађен са уставном структуром имовине. Против таквог приједлога гласове су најавили сви српски посланици.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

У грчевитој "борби" да, у насилној "аграрној реформи", прекњижи грунт и БиХ обезбиједи прве хектаре територије, Сарајево не посустаје. Умјесто латентних покушаја отимања од Републике Српске, овај пут "иновативно" одлучили су да БиХ "поклоне" имовину Федерације. За почетак - дјелић пучине Јадранског мора и 25 километара обале у Неумском заливу. У пакету, наравно и ваздушни простор и подморје. Разрадили су неуспјели "поклон" до детаља у својим писанијама предлагачи - посланици СДА.

- Сматрам да је питање Закона о мору питање као и сваки други закон који штити територијални интегритет и суверенитет БиХ - сматра Шериф Шпаго предсједавајући Клуба посланика СДА.

Тај морски "територијални интегритет и суверентитет" до сада су, у складу са уставним одредбама, успјешно штитили Федерација и локална заједница. Но предлагачи би радо да то убудуће чине министарства у Савјету министара! Самостално. Српски посланици свјесни опасних намјера ове "иновације". Одлучили су да заштите надлежности Федерације и то, ни мање ни више већ од колега из Федерације.

- Зашто бисмо ми одузимали надлежности Федерације кад већ у овом тренутку имамо јасно дефинисану законску регулативу, која функционише која је добра усклађену са конвенцијама Европске уније и не видим шта је ту спорно - каже Сања Вулић предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Српски посланици немају дилему – сарајевски покушај преноса надлежности у области имовине са Федерације на ниво БиХ, само је "пробни балон"! Уколико би "пролетио" кроз парламентарну процедуру, нема сумње да би уходао пут за све сличне. И да би већ сљедећи приједлог или неки од сљедећих, био неуставно отимање од Српске, ријечних токова, земљишта, шума... По принципу плагирања! Уз то писанија СДА посланика, озбиљно нарушава и актуелне надлежности дијела бх институција. Попут Предсједништва или Министарства одбране. Јер ресорном министру оставља могућност да самосталоно одлучује о, примјера ради упловљавању страних војних и ратних бродова у неумско приобаље.

- Јасно дефинисане надлежности одбране и нема могућности да овим законом дајемо додатне надлежности Министарства одб ране које нису дефинисане у Закону о одбрани. А плус што се покушава кроз овај закон прескочити Предсједништво БиХ као врховни командант - сматра Милорад Којић посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Остану ли сви српски посланици досљедни ставовима о имовини који су се могли чути и данас а и на ранијим сједницама Представничког дома, посљедњем бошњачком покушају да БиХ приграбе нешто што јој Уставом и Дејтонским споразумом не припада, слиједи фијаско. Јер таква је судбина сарајевских приједлога са скривеном намјером!