latinica  ћирилица
07/06/2023 |  20:50 ⇒ 20:50 | Аутор: СРНА

Егић: Вратити углед српском борцу

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић оцијенио је вечерас да је неопходно вратити углед српском борцу и да је за то потребан шири друштвени ангажман да би се подигла свијест о значају њиховог учешћа у рату и борби.
Данијел Егић - Фото: РТРС
Данијел ЕгићФото: РТРС

Егић је рекао да да су ове године из републичког буџета за борачко-инвалидску заштиту планирана 504 милиона КМ, што је 9,4 одсто укупног буџета, као и да је омогућено константно повећавање издвајања за ову категорију.

Он је за АТВ навео да Република Српска у складу са својим могућностима издваја велики новац за борачке категорије, те се захваљујући томе константно повећавају инвалиднине, борачки додаци, једнократне помоћи и друга издвајања.

Егић је изразио задовољство јер је предсједник Републике Српске Милорад Додик показао велико разумијевање за захтјеве бораца, као и што су постигнути и одређени договори.

Према његовим ријечима, биће повећан јединствени борачки додатак за све категорије бораца од прве до седме, по броју мјесеци учешћа у зони ратних дејстава, који је сада 2,20 КМ.

Егић је додао да је прва фаза да се од септембра сви борци уведу у категорије од прве до седме, а да се од 1. јануара сљедеће године тај износ повећа на три КМ, као и да се до 2026. године направи акциони план како би достигао пет КМ.

Он је рекао и да се један од захтјева односи на запошљавање дјеце погинулих бораца, те да је договорено да се формира радна група, на чијем ће челу бити Додик, која ће радити на проналажењу рјешења за ову популацију.

- Наш приједлог је, с обзиром на то да тренутно најмлађе дијете погинулог борца може имати око 28 година, граница помјери на 30 или максимално 35 година, те ћемо ту категорију третирати као групу којој ће се нудити запослење. Такође, сваком од њих биће понуђен посао, али уколико одбију, више им запослење неће бити нуђено - рекао је Егић.

Говорећи о подршци за стамбено збрињавање бораца и ратних војних инвалида, Егић је подсјетио да је 2019. године расписан јавни позив, на који су се могли пријавити чланови породица погинулих бораца, као и ратни војни инвалиди од прве до четврте категорије.

- Стигле су 4.262 пријаве, које се односе на додјелу стамбених јединица, те додјелу неповратних новчаних средстава у износу од 8.000 КМ. Према подацима које имамо, остало је око 1.300 захтјева који још нису испуњени, а до застоја у реализацији дошло је због неажурности локалних заједница, којима је повјерен дио посла - објаснио је Егић.

Када је ријеч о ресору рада, Егић је навео да је у току реактивација Економско-социјалног савјета, као и да су у плану редовне активности, попут доношења нових законских рјешења која се односе на мирно рјешавање спорова, те пензијско-инвалидско осигурање и друге активности.

Према његовим ријечима, социјални партнери у сектору рада су углавном сагласни у кључним питањима, као што је одлазак радно способног становништва, те недовољна квалификација људи који су на тржишту рада и слично.

Егић је напоменуо да се тржиште рада брзо мијења, те је потребно акценат ставити на преквалификацију радне снаге, која ће се убрзано вршити према потребама пословне заједнице и тржишта.