latinica  ћирилица
08/06/2023 |  08:30 ⇒ 08:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија у протеклом дану евакуисала 300 људи из Херсонске области због поплава

Русија је евакуисала у протеклом дану више од 300 људи, међу њима и 70 дјеце, из поплавама погођених округа украјинске Херсонске области које контролише Москва, након рушења бране хидроелектране Каховка раније ове недјеље, саопштило је руско Министарство за ванредне ситуације.
Херсонска област, поплаве (Фото: EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO) -
Херсонска област, поплаве (Фото: EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO)

Према саопштењу, тим од 50 људи и 18 средстава опреме, укључујући 10 чамца, послат је на лице мjеста из јужне регионалне јединице за ванредне ситуације министарства, преноси ТАСС.

Проруски гувернер области Херсон Владимир Салдо саопштио је у срijеду да је више од 4.000 људи већ евакуисано из погођеног подручја.

Руске и украјинске власти се међусобно оптужују за гранатирање бране које је довело до поплава, због којих је на хиљаде људи остало без својих домова, док су стотине хиљада њих остале без нормалног приступа води за пиће.

Кијев тврди да су руске снаге починиле ратни злочин и изнутра дигле у ваздух брану хидроелектране Каховка, коју је Москва ставила под своју контролу на почетку напада на Украјину.

Према тврдњма Кремља, украјинске снаге су 6. јуна извршиле удар на хидроелектрану Каховка, вкероватно из вишецијевног ракетног система Олха. Гранатирањем су уништени хидраулични вентили на брани ХЕ, што је изазвало неконтролисано испуштање воде.

У Новој Каховки, коју контролише Москва, ниво воде је у једном тренутку премашио 12 метара, али се сада повлачи, преноси ТАСС.

Према руским властима, у зони поплава тренутно се налази 35 насељених мјеста, а мјештани оближњих градова и села се евакуишу.