latinica  ћирилица
08/06/2023 |  08:53 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Цвијановићeвa на форуму у Астани; Мултилатерална дипломатија од кључне важности (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у обраћању на Међународном форуму у Астани "АИФ2023" пажњу је посветила важности мултилатералне дипломатије и равнотеже власти гдје учесници не могу да намећу сопствена правила и понашање другима, преноси Астана тајмс.
Жељка Цвијановић у Казахстану - Фото: Уступљена фотографија
Жељка Цвијановић у КазахстануФото: Уступљена фотографија

- Функционална мултилатералност не може постојати без адекватног окружења. То је систем мултилатералне равнотеже власти, гдје ниједан од учесника или учесници не могу да намећу сопствена правила и понашање другима и гдје је ниво поштовања и комуникације на много вишем нивоу него данас - нагласила је Цвијановићева.

Фото: Уступљена фотографија

Према њеним ријечима, у глобализованом свијету важно је окренути се широј, јединственој платформи, док се истовремено охрабрују сви видови регионалне сарадње.

Подсјећамо, Цвијановићeva учествује данас и сутра на Међународном форуму Астана у Казахстану на позив предсједника Казахстана Касима Жомарта Токајева.

Жељка Цвијановић и Касим Жомарт Токајев (Фото: Уступљена фотографија)

Цвијановићева је један од главних говорника на панелу који ће бити уједно и церемонија отварања, а тема панела на којем учествују предсједници Казахстана Касим Жомарт Токајев, Киргистана Садир Жахаров, Катара Тамим бин Хамад Ал Тани, премијер Узбекистана и други.

Фото: Уступљена фотографија

Тема панела чији је модератор новинар Си-Ен-Ен Ричард Квест је Милтилатерализам - фокус на тренутне изазове и будуће трансформације.

Теме овогодишњег форума су ефикасни модели сарадње и партнерства с циљем рјешавања глобалних изазова, најављено је раније из Предсједништва БиХ.

Фото: Уступљена фотографија

Форуму ће током два дана присуствовати лидери бројних држава, представници међународних организација, те извршни директори великих мултинационалних компанија и реномирани међународни стручњаци.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ допутовала је синоћ у Казахстан гдје на форуму учествује на позив предсједника Касима Жомарта Токајева.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)