latinica  ћирилица
08/06/2023 |  09:10 | Аутор: СРНА

Почиње "Вишеградска стаза"

Културна манифестација "Вишеградска стаза" посвећена нобеловцу Иви Андрићу почеће сутра полагањем цвијећа на Андрићеве споменике, најављено је из Организационог одбора ове манифестације.
Вишеград - Фото: Уступљена фотографија
ВишеградФото: Уступљена фотографија

Полагање цвијећа код споменика Андрићу крај вишеградске ћуприје и у Андрићграду почеће у 12.00 часова, уз пригодан рецитал ученика Средњошколског центра "Иво Андрић".

У малој сали Културног центра традиционално ће бити одржани "Сусрети библиотекара Републике Српске" у 13.00 часова.

Промоција приповијетке "Сликописање" из књиге "Све за лепоту" Игора Маројевића, који је и добитник Андрићеве награде, почеће у 18.00 часова у Спомен-учионици Иве Андрића.

Члан организационог одбора Дивна Васић рекла је Срни да је Маројевић савремени српски прозни писац богатог књижевног опуса, аутор више романа, приповиједака и драмских текстова и добитник свих значајних књижевних награда за своје богато књижевно стваралаштво.

Она је подсјетила да је Маројевић добитник Андрићеве награде за најбољу приповијетку на српском језику објављену у претходној години и да награђена приповијетка прати судбину Анте Павелића у годинама након Другог свјетског рата у Аргентини и Шпанији.

- Приповијетка има елементе политичког трилера и брише границе између историје и фикције наводећи читаоца на размишљање о "проблематичности историје". Писац је успио да опише живот контраверзне фигуре из историје ових простора и да проговори о апсурдности историје, о баналности добра и зла - истакла је Васићева и позвала све љубитеље књижевности да испрате догађаје на манифестацији.

Свечана академија и отварање "Вишеградске стазе" почеће у 19.00 часова у Културном центру "Иво Андрић". Бесједу о Андрићу говориће универзитетски професор Предраг Петровић, а манифестацију ће отворити представник Министарства просвјете и културе Републике Српске.

На свечаној академији обратиће се начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и представник Српској просвјетног културног друштва "Просвјета" Жељко Вујадиновић.

У умјетничком дијелу програма учествоваће глумица Весна Станковић, глумац Тихомир Станковић, музички бенд "Оне три" и ученице Мирна Карабатак и Божана Мирковић.

Другог дана манифестације, у суботу, 10. јуна, биће одржано пјесничко вече Друштва љубитеља писане ријечи "Мост" у Андрићевој спомен-учионици са почетком у 17.00 часова.

Изложба "Милица Бабић Андрић - живот и дјело" биће отворена у Градској галерији у 18.00 часова.

Позоришна представа "Јао мени", у извођењу Мине Лазаревић и Срђана Ивановића, биће одиграна у Културном центру од 20.00 часова.

Организатори ове традиционалне културне манифестације су општина Вишеград, Културни центар "Иво Андрић", "Просвјета" из Вишеграда и Андрићград.

"Вишеградска стаза" је најважнија културна манифестација у Вишеграду, која је установљена 1976. године, а одржава се сваке године у јуну.