latinica  ћирилица
08/06/2023 |  09:38 ⇒ 09:47 | Аутор: СРНА

Георгијева: Бројна ограничења у трговини и страном улагању

Генерални директор Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева изразила је забринутост због бројних ограничења у трговини и страном директном улагању, која су се утростручила од 2018. године.
Кристалина Георгијева - Фото: Screenshot
Кристалина ГеоргијеваФото: Screenshot

Она је у обраћању на Међународном форуму у Астани "АИФ2023" предложила неколико рјешења за прагматични мултилатерализам који не може да користи већини људи у свијету.

Георгијева је изјавила да је потребно стварање јединства у борби против климатских промјена, пандемије, дуга и вјештачке интелигенције, нагласивши да ниједна земља нити регион не могу сами да успију.

Према њеним ријечима, трговина у мултиполарном свијету биће више интегрисана унутар региона и група земаља, али је важно да се интеграција спроведе у складу са правилима и стандардима Свјетске трговинске организације.

Георгијева ја рекла да треба истаћи важност сакупљања састојака за храну и лијекове, уз напомену да не треба да буде ограничења када се ради о протоку хране и пружању услуга, јавио је лист Астана тајмс.

Она је додала да је важно да се осигура да се свијет не дијели финансијски, уколико жели интеграцију, што значи да треба обезбиједити комуникацију и интеракцију прекограничних система.