latinica  ћирилица
08/06/2023 |  10:36 ⇒ 10:38 | Аутор: СРНА

Гутерес позвао лидере да спасе циљеве одрживог развоја

Глобални лидери морају сада да реагују како би спасили циљеве одрживог развоја, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутерес.
Антонио Гутерес (Фото: twitter.com/AstanaIntlForum) -
Антонио Гутерес (Фото: twitter.com/AstanaIntlForum)

Он је у обраћању учесницима Међународног форума у Астани "АИФ2023" напоменуо да цивилизација живи у тешким временима, у којима трају нови сукоби, расту геополитичке тензије и наставља се климатска криза, а циљеви одрживог развоја, који су упутство за мир и напредак на здравој планети, и даље су нису на правом путу.

Према његовим ријечима, сваки дан доноси нова упозорења на опасности приликом регулисања нових технологија.

- То су све глобални проблеми, које можемо ријешити само ако радимо заједно. Наши данашњи колективни механизми и поступци не могу да достигну брзину нити размјере изазова. УН раде на окупљању земаља како би пронашле рјешења за недостатке у глобалном управљању - рекао је Гутерес.

Гутерес је истакао да се у заједничкој агенди УН предлаже обновљени мултилатерализам, који је поштенији и инклузивнији, и који се бави новим ризицима и пријетњама, како би се планета сачувала за будуће генерације.

Нагласио је да форум у Астани пружа нову прилику да се разговара о свим наведеним питањима и да се пронађу нова, одржива рјешења за све проблеме.

Гутерес је напоменуо да је су потребне реформа и поштена финансијска архитектура, као и проналажење рјешења за заједничке пријетње, те да ће се о свим тим питањима разговарати током низа важних самита, почевши од Самита о циљевима одрживог развоја, који се одржава у септембру, а затим и Самита о будућности сљедеће године, који ће се бавити бројним циљевима заједничке агенде.