latinica  ћирилица
08/06/2023 |  10:50 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Отворен 11. Фестивал науке у Бањалуци; Два дана популаризације науке (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је отворен 11. Фестивал науке. Посјетиоце током два дана фестивала очекује више од 100 експоната, експеримената, пројекције у планетаријуму, научно-популарне представе за дјецу, научни квизови, посјете акваријуму и тераријуму.
Отворен фестивал науке (Фото: twitter.com/mnrvoid_rs) -
Отворен фестивал науке (Фото: twitter.com/mnrvoid_rs)

Популаризација науке и њено представљање на занимљив начин предшколарцима, основцима и средњошколцима, али и осталим посјетиоцима, циљ је и овог фестивала науке.

- Фестивал је прилика је да се на занимљив начин представе наука и научна достигнућа, а све већи број учесника показатељ је да међу младима у Републици Српској влада велико интересовање за науку - рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Жељко Будимир.

Додао је да је посебно значајно науку приближити најмлађима како би на вријеме уочили значај науке и показали заинтересованост.

      View this post on Instagram

A post shared by MNRVOID RS (@mnrvoid_rs)

Ово је један од најбољих начина како заинтересовати и будуће студенте који могу и практично да виде шта их чека током и након студија.

- Млади су веома заинтересовани за науку, а доказ је и научна конференција `Студенти у сусрет науци` коју организују на међународном нивоу. То је доказ да су млади заинтересовани да у току студирања дају допринос развоју науке - истакао је проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Бањалуци Страин Посављак.

Фестивал науке одржава се на двије локације – у Музеју савремене умјетности Републике Српске и на Природно-математичком факултету у Бањалуци.