latinica  ћирилица
08/06/2023 |  11:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Куртијеве неутемељене оптужбе више не пролазе на Западу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да "стандардни репертоар Куртијевих неутемељених оптужби" на рачун Београда и бесмислених увреда на рачун Срба на сјеверу Косова и Метохије више не пролази код доносилаца политичких одлука на Западу.
Петар Петковић (Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Петар Петковић (Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Сви Куртијеви покушаји, како је навео, да избјегне обавезу поништавања посљедица ескалације коју је сам изазвао својом ароганцијом и бахатошћу осуђени су на пропаст, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

- Курти је суочен са јасним захтјевима међународних посредника, и, умјесто што наставља да пропагандом у страним медијима у другима тражи кривце и оправдање за посљедњу ескалацију на сјеверу покрајине, од њега се очекује да одустане од покушаја да по сваку цијену изазове дестабилизацију региона и сукобе ширих размјера. Срби су посљедњих дана, будући да су Куртијеви фалангисти макар привремено спријечени у настојању да изазову оружане сукобе, у својим протестима против шовинистичке политике Приштине показали достојанство и уздржаност на којима би им и Ганди позавидио - казао је Петковић.

Према његовим ријечима, једина "насилна банда" на сјеверу Косову и Метохије је Куртијева специјална полиција, која је тамо упућена да терорише, злоставља и убија голоруке припаднике српског народа.

- Срби ће у четири општине на сјеверу Косова и Метохије, увјерен сам, истрајати у својим мирним и демократским протестима, јер они се данас налазе на посљедњој линији одбране својих основних људских и политичких права. Позивамо и овом приликом представнике међународне заједнице на терену да остану чврсти у ријешености да спријече даље Куртијеве покушаје изазивања сукоба, а Срби ће, са своје стране, као и до сада, наставити да буду конструктивни чинилац у мирном тражењу политичких рјешења која ће гарантовати њихова колективна права и прије свега право на постојање - рекао је Петковић.

Он је поручио, да би Курти, умјесто што тврдоглаво у страним медијима наставља да брани тековине своје "поражене политике мржње и насиља", требало да прекине да блокира процес успостављања Заједнице српских општина и да престане да продубљује међунационални јаз између српског и албанског народа на Косову и Метохији.