latinica  ћирилица
08/06/2023 |  11:13 ⇒ 12:54 | Аутор: Агенције

Лукашенко: Војно-политичка ситуација у свијету усијана до крајњих граница

Војно-политичка ситуација се усијала у цијелом свијету до крајњих граница, међутим то је само врх леденог бријега, изјавио је предсједник Белорусије Александар Лукашенко на састанку са секретарима Савјета безбједности земаља-чланица Организације Уговора о колективној безбједности.
Александар Лукашенко (Фото: EPA-EFE/ILYA PITALEV, илустрација) -
Александар Лукашенко (Фото: EPA-EFE/ILYA PITALEV, илустрација)

- Видите да је војно-политичка ситуација усијана до крајњих граница, али то је само врх леденог бријега. У основи свих сукоба лежи масовни хибридни утицај на кључне области нашег друштвеног живота: економски, информациони, биолошки, социјални, хуманитарни, па чак и духовни. Он се појављује на свим фронтовима - рекао је Лукашенко агенцији Белта.

Он је истакао да је дијалог међу државама у сфери јачања колективне безбједности актуелнији него икада, као и да би државе могле да размисле о концепту нове стратегије колективне безбједности организације до 2035. године.

Коментаришући ситуацију у Украјини истакао је да је Украјина претрпјела велике губитке, да је погинуо велики број украјинских војника и да је уништена велика количина украјинске технике.

Нагласио је да Запад користи Украјину како би покорио Русију.

- Запад се чврсто закачио за Украјину да би покорио Русију и обрисао ноге - рекао је Лукашенко.

Бјелоруски предсједник је нагласио да је сада важно да се заустави конфликт у Украјини, а не да се траже разлози због чега је настао. Истакао је да је у јучерашњем разговору са руским предсједником Владимиром Путином потврђено да у Украјини није било западног наоружања и плаћеника онда би се конфликт одавно завршио.

Лукашенко се данас састао са секретарима Савјета за безбједност држава-чланица ОДКБ у Минску.

Теме су изазови и пријетње по безбједност држава-чланица организације и мјере за њихову неутрализацију.