latinica  ћирилица
08/06/2023 |  11:45 ⇒ 11:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Будва ушла у финале за избор Европске престонице културе 2028. године

Будва је прошле године ушла у финале за избор за Европску престоницу културе 2028. године и данас ће тим поводом представити дорађену апликациону књигу.
Будва (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Будва (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

- Будва је прошле године ушла у финале за избор за Европску престоницу културе и ове године такмичимо се до краја са Скопљем у нади да ћемо управо ми бити тај град који ће однијети ову ласкаву титулу. Процес је почео прије три године, данас ћемо представити дорађену апликациону књигу, а одлука ће бити донијета у октобру - истиче предсједник Савјета за културу Општине Будва Предраг Зеновић.

Како каже, Нови Сад је, као град побратим, несебично помогао у цијелом процесу.

- Град Нови Сад је са титулом европске престонице културе успио да направи значајан искорак и надамо се да ће и Будва урадити то исто. Пренијели су нам пуно значајног искуства у цијелом овом процесу. Ми овим пројектом тежимо да продужимо туристичку сезону, да култура и културни туризам буду темељ туристичког и привредног развоја Будве, а да истовремено кроз ту ревитализацију Старог града, али и руралних подручја, дамо Будви и цијелом њеном залеђу један другачији контекст и значај - наводи Зеновић.

Истиче да Европска престоница културе као пројекат покушава да споји наизглед неспојиве ствари - науку и умјетност.

- Ми у Будви покушаћемо да спојимо залеђе с морем, Стари град као урбану цјелину са руралним предјелом. Дакле, да спојимо и у форми и у смислу ствари које су наизглед различите. Можда је најбољи примјер за то дигитализација културне баштине. Један од начина да се та богата културна баштина приближи туристима, али и младима, генерацијама које долазе, јесте управо дигитализација - виртуелна реалност, проширена реалност, тај један нови језик којим комуницирају млади, којим комуницира нови свијет и који у ствари не познаје просторне границе. У том погледу, наша идеја је да музеј не буде само у Старом граду, него да са било које тачке у свијету свако може да приступи заиста изванредној збирци умјетничких артефаката и да на тај начин добије инетересовање да посјети Будву и њене музеје - закључује Зеновић.