latinica  ћирилица
08/06/2023 |  11:45 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Нешић: Земље Балкана само јединствено могу да се носе са проблемом миграција

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић истакао је да је западни Балкан оптерећен хуманитарним аспектом мигрантске ситуације, политичким изазовима који миграције носе са собом, али и безбједносним изазовима.
Нешић на отварању дводневне конференције о миграцијама на Јахорини - Фото: РТРС
Нешић на отварању дводневне конференције о миграцијама на ЈахориниФото: РТРС

- Миграције са собом носе и изазове у виду разних облика криминалитета, прије свега у илегалном транспорту те у трговини људима. Гдје криминал пронађе начин за то, проналазе се начини да се у то све увеже и илегална трговина дрогом, оружјем и друге илегалне активности - рекао је Нешић на отварању дводневне конференције о миграцијама која се одржава на Јахорини.

Нешић је изразио очекивање да ће одржавање овог скупа на високом нивоу помоћи бољем повезивању и разумијевању да земље Балкана само заједно и јединствено могу да се носе са овако великим проблемом.

Организатори конференције о теми "Унапређење Скопске декларације о одрживом управљању миграцијама на Балкану" су Министарство безбједности у Савјету министара и Шведска у својству предсједавајуће Савјета Европе, уз подршку Међународне организације за миграције.

Циљ конференције је дефинисање будућих активности за одрживо управљање миграцијама на западном Балкану, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.