latinica  ћирилица
08/06/2023 |  11:49 ⇒ 11:55 | Аутор: РТРС

Требиње: Конференција о зеленој економији

У Требињу се одржава конференција под називом "Зелена економија-Покретач одрживог развоја привреде Републике Српске".
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

На конференцији, коју организује Привредна комора Републике Српске, уз подршку Министарства привреде и предузетништва, учествују регионални стручњаци, представници научне заједнице, те извршне власти Републике Српске и БиХ.

Циљ конференције је подизање свијести о значају обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности и зелене економије, како би се искористили укупни потенцијали остваривих мјера енергетских уштеда и информисање привреде о изазовима који долазе увођењем механизма за опорезивање роба које се увозе у ЕУ и при чијој се производњи ослобађа велика количина угљен-диоксида.

Конференција садржи три панела, а панелисти су стручњаци из своје области, представници привредних друштава, као и представници међународних донатора који пружају финансијску подршку из области зелене економије и енергетске ефикасности.

Ово је прилика да се током панел дискусије представе искуства домаћих привредних друштава у изградњи соларних електрана. Привредници ће се упознати и са доступним изворима финансирања на овом пољу. На предавању ће бити ријечи и о примјени дигиталних рјешења у процесу енергетске транзиције.