latinica  ћирилица
08/06/2023 |  12:54 ⇒ 13:11 | Аутор: banjaluka.net

Тегелтија: Борац је клупска репрезентација Српске и њен амбасадор у Европи

Фудбалски клуб Борац је освојио друго мјесто у првенству БиХ и успио осигурати друго коло квалификација за Конференцијску лигу.
Милан Тегелтија (Фото: ФК Борац) -
Милан Тегелтија (Фото: ФК Борац)

Предсједник клуба Милан Тегелтија рекао је да је остварен примарни циљ, односно пласман у европска такмичења.

- Уз то, кроз друго мјесто на табели додатно смо успјели изборити прескакање једног кола, што значи аутоматско играње другог кола, уз третман као да смо прошли прво претколо, што значи и по броју бодова и по награди коју Борац добија од УЕФА за играње у другом колу. То је битно за клуб и у репутацијском и у финансијском смислу. Наравно, с тим се наше амбиције не завршавају, оне су пуно веће и зато ово третирам као релативни успјех - каже Тегелтија.

Истиче да ће потпуни успјех примарно бити освајање шампионске титуле и улазак у групну фазу европских такмичења.

- То ће, што се тиче Европе, ове године бити тешко оствариво, јер је тежак пут који подразумијева да морате проћи три тешка европска противника. Тек сљедеће године са освајањем титуле отвара се пуно лакши пут за улазак у групну фазу, када је довољно проћи само једног противника. Због тога наше активности прилагођавамо тим приоритетима управо тим редосљедом - наводи Тегелтија.

Каже да ће дати свој максимум да догурају што даље у Европи и ове године.

- Објективно, с обзиром на тежак пут до тог циља ове године, наш приоритет стављамо на освајање шампионске титуле, како би сљедеће године имали пуно лакши пут до групне фазе, а и пуно већу и бољу финансијску награду од УЕФА - каже Тегелтија.

Истиче да је задовољан са оним што су до сад урадили у овом, како каж кратком времену, и жели да цијели клуб даноноћно ради на стварању тима за наредну сезону.

- Морам да истакнем да смо са освајањем другог мјеста и другог кола европских квалификација добили дужи прелазни рок од других екипа у Премијер лиги, јер нам је прва европска утакмица заказан тек за 27. јула што значи да нема потребе да журимо са доводјењем појачања и ризикујемо. Умјесто тога, детаљно важемо сваког играча који би могао бити потенцијално појачање, тако да 12. јуна када је заказана прозивка вјероватно неће бити формиран комплетан тим за наредну сезону него ћемо сукцесивно доводити појачања и у времену трајања припрема у Бањалуци. Одлазак на Златибор је планиран 26. јуна, значи мјесец дана прије прве утакмице, тако да се надам да ће до тог времена бити формиран комплетан тим за наредну сезону - истакао је Тегелтија.

За клуб су досад потписали Немања Михајловић и Зоран Квржић које спортска јавност препознаје као озбиљна појачања, са неким су играчима продужени уговори, а како Тегелтија каже могу се очекивати и нова имена и продужење уговора са неким старим именима.

- Све по оцјени струке и процјени да ли на терену могу одговорити амбицијама клуба. Дакле, биће још појачања, продужења и растанака. Анализирамо и разговарамо са бројним играчима са свих страна свијета, региона и БиХ, наши су скаути, слободно могу рећи, по цијелој Европи и свијету, али о конкретним именима ћу говорити онда када дође до реализације неког трансфера. Знамо шта тражимо и знамо колико можемо да се "испружимо", баланс између то двоје ће нас опредјељивати у довођењу играча који су "бест бy". Прерана информација у медијима о потенцијалним појачањима често може да поквари цијелу причу, јер има пуно злонамјерних који имају различите интересе, који тада крећу у разваљивање евентуалног трансфера - наводи Тегелтија.

Тегелтија је говорио и о финансијској стабилности Борца.

- Прије свега, морам да истакнем да Борац нити би остварио досадашње резултате, нити би уопште могао да има овакве амбиције без подршке Републике Српске и прије свега предсједника Додика. Нјегова подршка довела је клуб у фазу да уопште можемо да размишљамо на овакав начин и планирамо овако нешто. Морам да истакнем да је нова управа на чијем сам челу успјела да ријеши бројне дугове и да смо се довели у ситуацију да радимо са текућим оперативним трошковима - каже Тегелтија.

Истиче да Борац још увијек није самоодржив, и за остваривање амбиција је потребно како каже негдје око шест милиона КМ.

- Од чега је ова управа у стању да обезбједи пола тог износа, односно три милиона, док три милиона очекујемо да нам држава на неки начин изађе у сусрет, јер успјех Борца није успјех једног клуба, успјех Борца је успјех Републике Српске и ми то тако видимо. Борац је клупска репрезентација Републике Српске и њен амбасадор у Европи у најважнијој споредној ствари на свијету. Са нашим успјехом и остваривањем наших амбиција о којима сам говорио, клуб ће сасвим сигурно постати самоодржив, јер тада ће имати значајан прилив средстава од УЕФА и продаје играча којим тада значајно расте цијена - наводи Тегелтија.

Као примјер Тегелтија је истакао да би само један улазак у групну фазу Конференцијске лиге Борцу донио од шест до осам  милиона евра.

- А да не говоримо онда о ТВ правима и свим другим бенифитима играња у таквом такмичењу. Према томе, од тог тренутка Борац би постао потпуно самоодржив клуб и најбољи амбасадор Републике Српске - каже Тегелтија.