latinica  ћирилица
08/06/2023 |  13:15 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Влада Српске да предложи НСРС нову резолуцију у вези са Трговском гором

Одбор за заштиту животне средине Народне скупштине Републике Српске затражио је да Влада Српске припреми информацију о активностима надлежних институција Српске и БиХ у вези са спречавањем Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на Трговској гори и да Народној скупштини предложи нову резолуцију за скупштинску расправу, рекао је предсједник Одбора Максим Скоко.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Одбор сматра да је намјера Хрватске да на Трговској гори изгради одлагалиште радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива неприхватљива и недопустива и да досадашње активности нису зауставиле намјеру Хрватске да на поменутој локацији одлаже радиоактивни отпад - рекао је Скоко новинарима у Бањалуци, након што су чланови Одбора за заштиту животне средине представили закључке са тематске сједнице Одбора о питању одлагања радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори.

Он је додао да Одбор за заштиту животне средине подржава рад правног и експертског тима и да тражи да буду обезбијеђена неопходна средства за њихов даљи рад и активности.

Скоко је рекао да су закључци по овој теми донесени једногласно на тематској сједници која је одржана у више наврата.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске о овом питању посљедњи пут расправљала у децембру 2015. године.

Замјеник предсједника овог одбора Миланко Михајилица рекао је да је важно што је Одбор затражио да Влада припреми приједлог резолуције која ће ићи на расправу у Народној скупштини Српске, јер ће резолуција која буде усвојена у Народној скупштини одредити мјере и задатке за разне нивое активности које би требале довести до тога да Хрватска одустане од намјере одлагања радиоактивног отпада.

Михајилица је рекао да Одбор сматра да Предсједништво БиХ, у чијој је искључивој надлежности спољна политика БиХ, треба заузети јасне ставове о овом питању и наредити доношење низа конкретних мјера политичке, праве и дипломатске природе које ће онемогућити Хрватску да одлаже отпад на Трговској гори.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.