latinica  ћирилица
08/06/2023 |  13:37 ⇒ 13:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Еди Рама предложио свој нацрт плана формирања ЗСО

Албански премијер Еди Рама изјавио је данас да је написао нацрт плана за формирање Заједница српски општина на сјеверу КиМ, и да је тај нацрт прослиједио предсједнику Француске Емануелу Макрону и њемачком канцелару Олафу Шолцу, као и предсједнику Европског савета Шарлу Мишелу и "америчкој страни".
Еди Рама (фото:  Tanjug/ DIMITRIJE GOLL) -
Еди Рама (фото: Tanjug/ DIMITRIJE GOLL)

Како преноси Албанијан пост, Рама је навео да је ријеч о нацрту који су "дуго припремали" највиши амерички и европски стручњаци, што је урађено, како је Рама навео на конференцији за медије, за случај да дође овај дан.

- За мене је несхватљива позиција Косова, а не Србије. Странке не могу да се договоре ко треба да пише овај текст, а више се не слажу ни око тога шта треба да стоји у тексту нацрта - рекао је Рама.

Он је оцијенио да би "Гордијев чвор дијалога" била ЗСО.

- Одавно знам да ће Гордијев чвор дијалога до краја бити удруживање општина са српском већином и моје је увјерење да ниједна страна не жели то удруживање и да ће дати све од себе да се овако настави до у бесконачности - рекао је албански премијер и додао да је његов нацрт повјерљив документ, који "без сумње" не претендује да буде идеално рјешење.

- Увјеравам вас да је то документ највишег међународног нивоа који узима у обзир све разлоге за стварање ЗСО и свакако води рачуна да она буде дио организације живота у Републици Косово, поштујући све препоруке или закључке Уставног Суда Косова -  рекао је он.