latinica  ћирилица
08/06/2023 |  14:16 | Аутор: РТС

Србија је земља баскета, недостаје само олимпијско злато

Кошарка је у Србији један од најтрофејнијих спортова. Или више није? Увијек се на теренима широм земље играо баскет. Три на три. Тако су стасавали касније велики свјетски кошаркаши. А сада и баскеташи, јер имају на кога да се угледају.
Баскеташи Србије (Фото: КСС) -
Баскеташи Србије (Фото: КСС)

Репрезентација Србије је освојила шесто свјетско злато побједом над Американцима у драматичном финалу првенства одржаног у Бечу.

- Стварно велики успјех смо направили. Ово је једно од најјачих свјетских првенстава до сада. Осам свјетских првенстава, шест злата и једно сребро. Што је најгоре, изгубили смо од Катара финале 2014, али стварно велики успјех и одиграли смо екстра турнир - сматра Дејан Мајсторовић, репрезентативац Србије у баскету.

Бити свјетски или европски првак је велика ствар, али су ови момци на то навикли. Иако су из Токија донијели медаљу, она није била најсјајнија, па се о Паризу и новом олимпијском турниру, који је управо побједом у Бечу већ обезбијеђен, увелико размишља.

- Ја мислим да нико од њих није потпуно испуњен и ми чекамо ту сљедећу годину и то што нам фали - тврди тренер Србије, Данило Лукић.

Олимпијске ловорике се сањају, али до њих доћи... То неће бити лако. Из године у годину је конкуренција све јача, а за то постоји и разлог.

- Сигурно да је баскет у великој експанзији као спорт. Почели су сви да улажу и да се баве баскетом. Тако да је нормално да је сваки турнир све јачи и јачи, и да ће свако наредно првенство бити све јаче и јаче - рекао је најбољи баскеташ свијета, Страхиња Стојачић.

Чак и да не ураде више ништа, што је мало вјероватно, ови момци су већ донијели много српском спорту.

А да ли ће бити некога да их наслиједи. Нема никакве сумње. Пробајте да нађете слободан терен да одиграте један баскет.

Озбиљно ћете се намучити.