latinica  ћирилица
08/06/2023 |  14:44 ⇒ 16:32 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Сарадња, али не и чланство у НАТО (ВИДЕО)

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да у БиХ постоји једино сагласност о сарадњи са НАТО, а никако о чланству.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је рекао да министар одбране БиХ Зукан Хелез о том питању износи ставове само своје странке, а никако БиХ.

Ковачевић је навео да су чланови Комисије разговарали са руководиоцима свих служби на нивоу БиХ из области безбједности и одбране те се на данашњој прегледној конференцији, која је одржана уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ, упознали са ситуацијом.

Он је рекао да су данас имали и састанак са делегацијом Комитета НАТО за партнерство и кооперативну безбједност на којем је истакао да БиХ на основу Програма реформи не прејудицира чланство у НАТО.

Ковачевић је рекао да да једино постоји сарадња са НАТО и да је и сама комисија промијенила име у Комисију за сарадњу са НАТО.

Члан Комисије Кемал Адемовић рекао је да су директори и замјеници директора из области безбједности поднијели скраћене извјештаје о томе шта је урађено и који су им проблеми у смјештајним капацитетима и опремању са којима се суочавају.

Он тврди да је "НАТО пут БиХ чињеница", да је БиХ "придружена чланица НАТО-а", да је "добра атмосфера према БиХ" и да је БиХ на путу Партнерства за мир, а да ће коначну одлуку о приступању донијети органи на нивоу БиХ, а могуће и грађани на референдуму.

Ковачевић је рекао да је Адемовић направио лапсус.

- Вјероватно је мислио да је БиХ придружени члан Парламентарне скупштине НАТО, што су и многе друге земље које нису чланице НАТО-а - појаснио је Ковачевић.