latinica  ћирилица
08/06/2023 |  15:28 ⇒ 15:39 | Аутор: ТАНЈУГ

У нападу ножем у Француској повријеђено четворо дјеце, нападач сиријски азилант (ФОТО/ВИДЕО)

Четворо мале деце и једна одрасла особа повријеђени су данас у нападу ножем у парку код језера Анси, у француским Алпима, а нападач је ухапшен, саопштила је полиција.
Напад ножем у Француској (Фото: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT) -
Напад ножем у Француској (Фото: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Полиција је навела да је двоје дјеце и једна одрасла особа у критичном стању, док два дјетета нису тако тешко повријеђена, пренио је Ројтерс.

Према изворима листа Фигаро, нападач, рођен 1991. године, је азилант из Сирије без полицијског досијеа, а имао је шведска документа и возачку дозволу.

Рањена дјеца су стара између 22 мјесеца и три године.

Једно рањено дијете је британске националности, рекао је британски министар спољних послова Џејмс Клеверли.

Огласио се и предсједник Француске Емануел Макрон.

- Дјеца и једна одрасла особа су између живота и смрти. Ово је чин апсолутног кукавичлука - навео је Макрон на Твитеру.

Очевици су рекли да је најмање једно рањено дијете било у колицима.

- Нападач је скочио на игралиште, почео да виче и кренуо ка колицима ударајући најмању дјецу ножем. Очигледно, циљао је бебе. Мајке су плакале, сви су бјежали - рекао је очевидац за ТВ БФМ.

Неколико очевидаца рекло је да се напад догодио у парку које важи за мирно мјесто, популарно међу туристима, због прелијепог погледа ка језеру Анси и планинама.

- То је мјесто гдје бејбиситери и родитељи доводе малу дјецу да се играју. Често видим око 15 мале дјеце ујутро, атмосфера је фантастична - рекао је Јохан, који ради као продавац сладоледа поред парка.

Мотиви нападача нису јасни, рекао је извор из полиције, додајући да засад антитерористичка јединица није позвана на мјесто напада.