latinica  ћирилица
08/06/2023 |  15:28 | Аутор: РТРС

На Клиници за кардиохирургију за годину дана изведено више од 210 захтјевних операција

За само годину дана постојања и рада Клинике за кардиохирургију УКЦ Српске, изведено је више од 210 сложених оперативних захвата.
Др Никола Шобот гост Радија Републике Српске - Фото: РТРС
Др Никола Шобот гост Радија Републике СрпскеФото: РТРС

Проценат смртности у пврвих 30 дана након операције је 0,4 одсто, док је свјетски просјек између два и четири одсто, истакао је гостојући у програму Радија Републике Српске, начелник Клинике за кардиохирургију, доктор Никола Шобот.

Отварањем Клинике за кардиохирургију у здравству Српске направљен је историјски искорак, јер је пацијентима обезбијеђена комплетна здравствена њега, рекао је Шобот.

Он је подсјетио да клиника располаже са четири операционе сале (грудна, васкуларна, те двије кардиохируршке сале), као са и свим претећим амбулантама и просторима за припрему и опоравак пацијената.

Добри резултати у оперативном лијечењу пацијената са тешким кардиолошким обољењима постижу се захваљујући преданом раду љекарског тима сачињеног од кардиохирурга, кардиолога, анестезиолога и интерниста, који своја знања свакодневно усавршавају, учећи од најбољих љекара са Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и Сремска Каменица, нагласио је Шобот.

Поводом обиљежавања годину дана постојања и рада Клинике за кардиохирургију УКЦ Српске, у суботу 10. јуна ове године, биће одржан научни скуп на којем ће учествовати љекари из Републике Српске, Србије и Аустрије.