latinica  ћирилица
08/06/2023 |  15:30 ⇒ 15:52 | Аутор: СРНА

Отворен нови гранични прелаз Ранче (ФОТО)

Нови гранични прелаз Ранче у Пљевљима за међународни друмски путнички и робни саобраћај између Црне Горе и Србије, у који је ЕУ уложила 2,5 милиона евра, отворен је данас.
Гранични прелаз Ранче - Фото: СРНА
Гранични прелаз РанчеФото: СРНА

Министар унутрашњих послова Црне Горе Филип Аџић рекао је да је ријеч о пројекту који ће допринијети једноставнијем прелажењу границе, ефикасности рада Граничне полиције и квалитетнијем сузбијању свих видова прекограничног криминала.

- На овај начин показујемо да дајемо допринос тежњама да наше границе учинимо сигурним, у складу са стандардима ЕУ и Шенгена - рекао је Аџић.

Аџић је нагласио да ће отварање новог граничног прелаза допринијети смањењу задржавања и убрзању процедура граничне контроле, што ће имати позитиван утицај и на безбједност и на развој туризма, објављено је на сајту црногорског МУП-а.

Гранични прелаз Ранче (Фото: СРНА)

На свечаности се обратио и шеф Сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ Ингве Енгстром, који је истакао да је ЕУ допринијела реконструцији овог граничног прелаза са 2,5 милиона евра, те напоменуо да овај пројекат представља конкретан примјер како фондови ЕУ помажу Црној Гори у модернизацији, а у корист грађана.

Он је истакао да је унапређење граничне инфраструктуре дио напора ЕУ да подржи Црну Гору у тежњама на побољшању надзора границе и откривању и спречавању криминала.

- Црна Гора је важан партнер у рјешавању миграционих изазова, те може рачунати на даљу подршку ЕУ на плану управљања миграцијом и границама - рекао је Енгстром.

Нови гранични прелаз налази се на путном правцу Пљевља-Пријепоље.