latinica  ћирилица
08/06/2023 |  15:59 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Стојичић: Поносни смо на системску сарадњу са Русијом у области образовања и културе (ФОТО)

Поносни смо на системску сарадњу са Руском Федерацијом у области образовања и културе, изјавила је министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић на данас отвореном Међународном форуму министара просвјете "Обликовање будућности" у Казању у Руској Федерацији, саопштено је из овог Министарства.
Жељка Стојичић на међународном образовном форуму у Русији (Фото: Министарство просвјете и културе Српске) -
Жељка Стојичић на међународном образовном форуму у Русији (Фото: Министарство просвјете и културе Српске)

Стојичићева је изразила увјерење "да ће та сарадња бити настављена и у наредном приоду са циљем јачања стратешког партнерства између Руске Федерације и Српске".

Навела је да је квалитетно образовање стуб развоја сваког друштва, па и Републике Српске.

- Примарни развојни циљ нам је унапређење васпитно-образовног система кроз јачање приступа и квалитета образовања. Наша обавеза је да креирамо такав образовни систем који ће помирити све оно што су савремена кретања и оно што су наше традиционалне вриједности којих не желимо да се одрекнемо. Фокус Министарства просвјете и културе је, како на увођењу нових технологија, тако и на оснаживању знања запослених у процесу образовања - рекла је Стојичићева.

Жељка Стојичић на међународном образовном форуму у Русији (Фото: Министарство просвјете и културе Српске)

Представљајући стратешке циљеве развоја образовања у Српској Стојичићева је нагласила да ће Форум пружити прилику за међусобну размјену искустава и мишљења о актуелним питањима развоја образовања.

- Спремни смо тражити подршку за реализацију наших циљева од оних који имају моделе који су у примјени и који као такви реформишу образовни процес и граде образовање за будућност - закључила је Стојичићева.

Уочи отварања Форума Стојичићева је посјетила и Универзитет Инополис гдје се упознала са концептом рада овог универзитета и најавила посјету студената из Републике Српске.

У раду Међународног форума министара образовања "Обликовање будућности", који се одржава 8. и 9. јуна у Казању, учествују представници образовних власти из 31 земље.

Форум организују Министарство просвјете Русије и Влада Републике Татарстан.