latinica  ћирилица
08/06/2023 |  16:17 ⇒ 16:19 | Аутор: sputniknews.com

Патрушев: Англосаксонци покушавају да распале нове сукобе на простору ОДКБ

Англосаксонци желе да распале нова жаришта напетости и сукоба на простору земаља Организације договора за колективну безбједност, изјавио је секретар Савета безбједности Русије Николај Патрушев.
Николај Патрушев (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/илустрација) -
Николај Патрушев (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/илустрација)

- Задатак Англосаксонаца је да створе услове за спољно управљање процесима у тим земљама у складу са својим интересима, укључујући појаву нових жаришта напетости и сукоба на простору ОДКБ - казао је Патрушев у Минску на састанку са секретарима Савјета безбједности земаља ОДКБ са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком, пренијела је Руска газета.

Како је додао, Запад не одустаје од покушаја да изведе државни удар у Бјелорусији и за то користи одбјегле издајнике земље.

- Отворени издајници отаџбине, који су се настанили у европским престоницама, траже од својих спонзора нову траншу за субверзивно дјеловање - рекао је Патрушев.

Такође је констатовао да САД врше невиђени притисак на све државе постсовјетског простора.

Главни циљ је, по ријечима Патрушева, да се "униште конструктивни односи између земаља бившег Совјетског Савеза, као и да се спријече интеграциони процеси у оквиру Зајединице независних држава, Евроазијског економског савеза и ОДКБ".

Украјина представља пријетњу ОДКБ

Неопходно је извршити демилитаризацију Украјине јер она представља пријетњу и Русији и земљама ОДКБ у цјелини, рекао је секретар Савјета безбједности Русије.

- Демилитаризација је неопходна и због тога што Украјина, пуна оружја, представља пријетњу Русији и ОДКБ у цјелини, између осталог и са становишта развоја и примјене нуклеарног, хемијског и биолошког оружја - рекао је Патрушев.

Он је додао да је циљ специјалне војне операције да се "уништи упориште неонацизма које је напорима Запада створено код руских граница".

Патрушев је истакао да је "уз помоћ западних земаља украјинско руководство искористило осам година да припреми војну операцију против становника Донбаса".

- Својевремено су Хитлерови фашисти сањали да уништи цјелокупно руско становништво, а данас његови сљедбеници, по завјетима Хитлера, богохулно покушавају да то ураде рукама Словена. Русија то неће дозволити - нагласио је он.