latinica  ћирилица
08/06/2023 |  16:35 | Аутор: sputniknews.com

Путин са шефом Херсонске области о посљедицама украјинске диверзије у Каховској хидроелектрани

Предсједник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са вршиоцем дужности лидера Херсонске области Владимиром Саљдом и с њим размотрио ситуацију у региону послије украјинске диверзије у Каховској хидроелектрани.
Владимир Путин  (Фото:EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK) -
Владимир Путин (Фото:EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK)

Он је дао налог Министарству за ванредне ситуације да пружи помоћ свим домаћинствима којима је то потребно, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Шеф региона обавијестио је предсједника државе о ситуацији у области послије рушења дијела Каховске хидроелектране усљед диверзије. Руски предсједник дао је налог Министарству за ванредне ситуације да пружи сву неопходну помоћ домаћинствима којима је потребно у складу са нормама Русије - рекао је Песков.

Он је додао да је Путин тражио да се спроведе анализа потреба региона послије диверзије и поплавама које су потом услиједиле.

Подсјетимо, током ноћи између 5. и 6. јуна, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дијела Каховске ХЕ.

Напад је, према претпоставкама изведен из вишецевних ракетних система "ољха".

Према ријечима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена.

Хидроелектрана "Каховка" налази се на ријеци Дњепар, пет километара од града Нова Каховка у Херсонској области Русије.

Ово је шеста и најниже лоцирана хидроелектрана на огромном пловном путу у Херсонској области, која је прешла под контролу руских снага у марту 2022. године.

Трупе кијевског режима гранатирале су брану у Новој Каховки више пута током протекле године намјерно гађајући руску цивилну инфраструктуру.