latinica  ћирилица
08/06/2023 |  16:37 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

БиХ је колонија западних сила; Деколонизација могућа само у Српској (ВИДЕО)

БиХ је запала у ћорсокак из којег не зна да се врати и нађе свој пут као слободна земља три народа и два ентитета, а тај безизлаз начинио је од ње класичну колонију западних сила, рекао је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић на трибини у Београду "Деколонизација БиХ и самоопредјељење Српске".
Трибина у Београду "Деколонизација БиХ и самоопредјељење Српске" - Фото: СРНА
Трибина у Београду "Деколонизација БиХ и самоопредјељење Српске"Фото: СРНА

Цицовић је на почетку трибине у прес-центру Удружења новинара Србије истакао да су странци за четврт вијека правним насиљем учинили да власт у Федерацији БиХ постане зависна о страној сили, што Републику Српску полако гура из БиХ, ма колико је истовремено за све и свашта нападали.

- Имајући у виду да је политичко Сарајево опредијељено за трајно туторство Запада, деколонизација БиХ је, ипак, могућа само у Републици Српској, гдје су руководство и народ трајно опредијељени за слободу - рекао је Цицовић.

Питање Републике Српске повезано је са неријешеним српским националним питањем на Балкану које ће бити ријешено у оквиру глобалног рјешења српског националног питања, рекао је бивши шеф дипломатије Савезне Републике Југославије Живадин Јовановић.

Право српског народа у Босни и Херцеговини је неотуђиво природно право и не може се оспорити, а један од приоритета требало би да буду даљи напори учвршћивања Републике Српске на међународном плану, рекао је Јовановић.

- Рекао бих да је Српска остварила велике резултате у афирмацији на међународном плану. Ту немам у виду само стратешке партнерске односе са Руском Федерацијом и Бјелорусијом, већ и односе са Турском, Израелом, Мађарском и низом других земаља - истиче Јовановић.

Републици Српској се приписује да жели разградњу Дејтонског споразума како би добила аргумент за коначну самосталност, што није истина, чуло се на скупу.

- То је акт самоодбране од покушаја даљег поништавања Републике Српске изнутра и позив другима у БиХ да не слушају више странце него да покушају да се братски састану и договоре под којим условима могу да наставе даљи заједнички живот и ускрате могућност страним силама да се на понижавајући начин мијешају у животе људи у БиХ - рекао је бивши шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић.

Деколонизација БиХ је заједнички интерес сва три народа као што је интерес САД да подстиче локалне антагонизме, навео је политиколог Ненад Кецмановић. Додик је, по његовом мишљењу, у политички вокабулар увео деколонизацију и самоопредјељење.

- По повратку из Москве јасно је ставио до знања да са Путином није разговарао само о енергетској стабилности и нагласио да нико паметан неби пожелио да обрачун суперсила буде у БиХ - истакао је Кецмановић.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић је рекао да недавни прелет америчких бомбардера изнад БиХ, представља мјеру застрашивања, у недостатку политичких алата за дисциплиновање лидера Српске.

- Све више је најава да се након насилног упада албанских специјалаца, заштићених војницима КфОР-а, у зграде јединица локалне самоуправе на сјеверу Косова и Метохије припрема адекватан сценариј и за Српску. Разматра се начин на који би се београдски протести "прелили" у Бањалуку, а иницијативу треба да покрену партије чији су политички лидери отворено показали антируски став. Били би подржани од медија сличне оријентације - рекао је Ћеранић и нагласио да је за то, међутим потребан повод, који још није пронађен.

Процес деколонизације БиХ, навео је он, зависиће од исхода руске војне операције у Украјини.

Једини начин да БиХ постане слободна и демократска јесте да сарајевска елита схвати да ради штету свом народу и да покуша заједно са Српском демократизацију БиХ, истиче политички аналитичар Драгољуб Анђелковић.

- Ако се то не деси, Српска ће морати, прије или касније, да сама иде путем деколонизације, како би заштитила национална и демократска права својих грађана, а то подразумијева раздруживање - додаје Анђелковић.

Политиколог Александар Павић изјавио је да на простору на ком историјски живе Срби ниједан народ не може да покрене процес деколонизације него они, нагласивши да се деколонизација мора провести и у БиХ и Републици Српској и у Србији.

- Дејтонски мировни споразум, да се поступало антиколонијално, могао да остане оквир БиХ јер је имао потенцијал да одржи равнотежу, али је управо од стране западних колонизатора непрекидно рушен - истиче Павић.

Демократизација у Босни и Херцеговини једино је могућа у Републици Српској гдје су руководство и народ трајно опредијељњени за слободу, истакнуто је на трибини.