latinica  ћирилица
08/06/2023 |  18:01 ⇒ 21:46 | Аутор: РТРС

Цвијановић у Астани: Одрећи се политике силе, а оживјети дијалог и дипломатију (ФОТО/ВИДЕО)

Моћни се требају одрећи политике силе, а оживјети дијалог и дипломатију, оцијенила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у обраћању на Међународном форуму у Астани "АИФ2023" гдје присуствује на позив предсједника Казахстана Касима-Жомарта Токајева.
Жељка Цвијановић у Казахстану - Фото: Уступљена фотографија
Жељка Цвијановић у КазахстануФото: Уступљена фотографија

- С друге стране, мале и слабије државе су далеко отвореније за дијалог - нагласила је Цвијановићева. На маргинама форума Цвијановићева је разговарала и са предсједником Киргистана Садиром Жапаровим.

Један од главних говорника на Међународном форуму Астана била је српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Цвијановићева је током обраћања навела примјер БиХ у којој су, како је рекла, неке земље злоупотријебиле мултилатералне структуре да би изманипулисале спровођење међународног уговора за мир у БиХ. Подсјетила је да је у БиХ након рата на основу међународног уговора основана Канцеларија високог представника, чија је дужност била да надгледа спровођење споразума, али је дјеловала изван тог оквира.

- Супротно својој првобитној улози и дјеловањем изван својих овлаштења, ове стране дипломате у улози високих представника претворили су се у владаре који су узурпирали надлежности наших домаћих институција и наметали бројна законска акта, мијењали уставе ентитета, а чак и смјењивали изабране званичнике декретом и мимо законског поступка. Њихово стално присуство и сила коју незаконито спроводе створиле су околности под којима се БиХ третира као колонија - истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је поручила да је данас очигледније него икад прије, да не постоји „међународна заједница“ у смислу аутентичне колективне организације, те да је клима међународног оквира сувише поларизована. Уједињене нације, као глобална платформа, суочене су са бројним препрекама у остваривању своје мисије, рекла је Цвијановићева.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Ако истински желимо да ојачамо заједничке мултилатералне структуре, онда је неопходно да се поједини актери одрекну политике силе. Међународни односи су очигледно милитаризовани и, да бисмо такву ситуацију превазишли, потребно је оживјети дијалог и дипломатију. То значи да појединачне државе не смију употребљавати нити злоупотребљавати регионалне и глобалне структуре да би другима наметали властите интересе - нагласила је Цвијановићева.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Мултилатералне структуре постале су алат за остварење интереса и себичних циљева малог броја најмоћнијих држава, поручила је Цвијановићева. Навела је да политика моћи или силе, с једне стране, и политика демократског мултилатерализма, с друге стране, представљају двије супротне, међусобно непомирљиве крајности.

- Посљедњих деценија свједоци смо бројних случајева у којима један актер или група актера покушава да обликује цијели свијет у складу са властитим интересима и циљевима. Велике силе се, по правилу, постављају супериорно и дјелују с позиције моћи. Оно што данас уочавамо у мултилатералним структурама није ни близу заједничких вриједности и интереса - закључила је Цвијановићева.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Цвијановићева се на маргинама форума састала са предсједником Републике Киргистан Садиром Жапаровим са којим је разговарала о економским и политичким приликама. Указано је на потребу развоја односа двије земље, те је у том контексту, предсједник Жапаров упутио позив српском члану и предсједавајућој Цвијановић да посјети Републику Киргистан.