latinica  ћирилица
08/06/2023 |  18:48 ⇒ 18:49 | Аутор: sputniknews.com

Србија: Предато скоро 85.000 комада оружја и више од два милиона муниције

Јасмина Пухача из Службе за сузбијање криминала МУП Србије рекла је данас да је, према посљедњим подацима којима располаже МУП Србије, у периоду од 8. маја закључно са 7. јуном до 19.00 часова предато укупно 84.920 комада оружја и минско-експлозивних средстава.
Оружје (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ / nr) -
Оружје (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ / nr)

У изјави за Танјуг Пухача је рекла да је од тог броја предато 62.801 комада оружја, 22.119 минско-експлозивних средстава, а предато је и 2.880.019 комада муниције.

- То говори да је веома велики број оружја и муниције предат у периоду откада је започета акција 8. маја. Данас, 8. јуна, министар унутрашњих послова Србије донио је наредбу о продужењу рока за предају оружја, тако да грађани Србије могу до 30. јуна, без посљедица, сваког дана од 7.00 до 19.00 часова, предати оружје и минско-експлозивна средства у најближу полицијску станицу на територији цијеле Србије - рекла је Пухача.

Додала је да, уколико грађани нису у могућности да дођу у станицу, потребно је да позову полицију која ће на позив грађана одреаговати и доћи и узети оружје и однијети га у станицу без икаквих посљедица по грађане који нису обавезни да оставе личне податке и информације о поријеклу оружја које посједују.

Нагласила је да ће таква, непромијењена процедура, трајати све до 30. јуна.

Како је рекла, у посљедњих неколико дана примијећено је да је већа количина оружја предата у полицијске станице.

- Један од разлога што је рок продужен за предају оружја је што се сматра да грађани тако имају додатно вријеме које могу да одвоје за предају оружја, а други да би то могло да допринесе још већој безбједности грађана Србије - рекла је Пухача.

Она је апеловала на грађане да предају оружје док траје акција, поручивши да су Измјенама и допунама Кривичног законика Републике Србије и Закона о оружју и муницији предвиђене много драстичније казне за недозвољено држање оружја него до сада.