latinica  ћирилица
08/06/2023 |  19:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Саки: Синиша Михајловић је био великан, утакмице против Звезде незаборавне

Легендарни италијански фудбалски тренер Ариго Саки рекао је данас у Београду да је Синиша Михајловић био посебна личност и велики фудбалер и тренер, као и да никад неће заборавити легендарне утакмице против Црвене звезде из 1989. године и чувену београдску маглу која је спасила његов тадашњи клуб Милан.
Ариго Саки (Фото: Танјуг/Јадранка Илић) -
Ариго Саки (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Саки је гост Београда као промотер осмог по реду италијанског фудбалског кампа за дјецу, који Банка Интеза организује у сарадњи са Генерали Осигурањем Србија.

Камп ће бити одржан од 26. до 30. јуна на фудбалским теренима стадиона ФК Вождовац у Београду и намијењен је дјеци од 7 до 14 година која ће имати јединствену прилику да савладају вјештине и тајне фудбалске игре кроз рад са најбољим италијанским тренерима. У претходних седам година кроз камп је прошло више од двије хиљаде дјеце.

Овогодишњи камп посвећен је преминулим легендама свјетског фудбала, Паолу Росију и Синиши Михајловићу.

Промотер догађаја, 77-годишњи Саки, истакао је да је изузетно цијенио Михајловића, и као играча, а послије и као тренера, као и да су били у контакту све до трагичног одласка српског стручњака.

- Синиша је био велики играч и посебна личност, са изузетним карактером. Његова заоставштина је велика, и на терену и ван њега. Чули смо се кад се разболио, јер сам ја веома блиског пријатеља, који ми је био као брат, изгубио због исте болести. Рекао сам му да мора да схвати колико све то што му се дешава пада тешко њему блиским људима и посебно породици. Био је велики борац до самог краја - рекао је Саки.

Италијан истиче да је задовољан новим доласком у Београд.

- Прво да кажем да је за мене велико задовољство што сам поново у Београду, послије утакмица Милана и Звезде, био сам овдје и као тренер мадридског Атлетика 1998. године, кад смо играли против Обилића.

Италијански стручњак је затим рекао да није заборавио дуеле другог кола Купа шампиона из октобра и новембра 1989. године. У Милану је у првом мечу било 1:1, а у реваншу је Црвена звезда голом Дејана Савићевића повела 1:0 у 50. минут, убрзо затим имала и играча више у пољу јер је био искључен нападач Милана Пјетро Паоло Вирдис.

Магла је међутим спријечила Звезду да "докрајчи" бројчано слабији Милан, њемачки судија Дитер Паули је због смањене видљивости одлучио да прекине меч, па се сутрадан играо нови, од почетка и од 0:0. Марко ван бастен је довео Милан у вођство у 35. минуту, изједначио је садашњи селектор Србије Драган Стојковић у 39. минуту, а послије 120 минута игре приступило се извођењу пенала у којима је Милан био бољи и прошао у треће коло, а те сезоне је, као и сљедеће, освојио титуле првака Европе. Управо су те две титуле првака Европе учинили Сакија тренерском величином.

Сјетио се емоција које су пратиле све што се тад дешавало.

- Сјећам се да је било момената кад сам имао страх у Београду, али та утакмица из 1989. године, која је била прекинута због магле, о којој се и даље прича, била је конструктивна за нас као клуб. Имао сам среће да сам имао велики клуб иза себе, врхунске играче који су били и одлични људи, као и предсједника који нас је снажно подржавао. Утакмице против Црвене звезде су биле међу најтежима у периоду док сам био тренер Милана - сјећа се свега Саки иако су прошле 34 године.

Истакао је да је тај пролаз даље имао огроман значај за његову екипу која је затим издоминирала европским фудбалом и везала два пехара у Купу шампиона.

- Послије 1:1 код куће у првом мечу један од играча ми је рекао да смо већ испали јер је знао каква нас атмосфера чека у Београду. Предсједник Берлускони је тад рекао да није уложио толики новац да би се ми предали. Имали смо среће да се прва утакмица прекине због магле, а кад смо дан касније, пред 120 хиљада навијача Звезде прошли даље на пенале, схватили смо да можемо да направимо нешто велико. Освајањем два Купа шампиона оставили смо иза себе нешто заиста велико, о томе се и данас прича, навијачи Милана су изузетно поносни на тај период - закључио је Саки причу о легендарним мечевима против најтрофејнијег српског клуба.