latinica  ћирилица
08/06/2023 |  21:16 | Аутор: Агенције

Бајден и Сунак потписали споразум о јачању економских веза

Амерички предсједник Џозеф Бајден и британски премијер Риши Сунак договорили су данас да продубе блиске економске везе између САД и Британије, уз обећање да ће убрзати транзицију према чистој енергији и ојачати кључне ланце снабдијевања минералима.
Сунак и Бајден (Фото: EPA/MICHAEL REYNOLDS) -
Сунак и Бајден (Фото: EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Двојица лидера су разговарала у Бијелој кући и о својој "непоколебљивој подршци народу у Украјини", рекао је Бајден новинарима на заједничкој конференцији за новинаре са британским лидером.

Бајден и Сунак потписали су "Атлантску декларацију", коју је Сунак описао као прво економско партнерство те врсте, које је зацртало будућу сарадњу о питањима као што су вјештачка интелигенција и други економски и комерцијални односи.

- Знам да су се неки људи питали какав ће партнер Британија бити након што напусти ЕУ. Рекао бих, судите о нама према нашим дјелима. Посвећени смо нашим вриједностима као и увијек, поуздани као савезници, атрактивна дестинација за улагања - рекао је Сунак.

Двојица лидера су разговарали, између осталог, и о Сјеверној Ирској и заједничким економским и безбједносним интересима, укључујући Азију.