latinica  ћирилица
08/06/2023 |  21:19 ⇒ 22:40 | Аутор: РТРС

Никшић: Циљ - пронаћи домаће инвеститоре и вратити грађане у БиХ (ВИДЕО)

Наша мисија је да створимо претпоставке нашој привреди да имају што боље услове рада, нашим радницима да имају квалитетне плате и стабилно окружење, стабилно политичко и сигуросно рјешење и само тада ћемо имати инвеститоре, али и грађане који се враћају у БиХ, рекао је премијер ФБиХ Нермин Никшић, за наш политички магазин Печат.
Нермин Никшић - Фото: РТРС
Нермин НикшићФото: РТРС

- Балкан је по дефолту нестабилан. Ја нисам чуо некога ко је искључиво против Отвореног Балкана. Чуо сам много људи који сматрају, као и ја да коначно треба сјести и ставити све предности и недостатке, било каквих интеграција, па и приче Отвореног Балкана, али и Берлинског процеса, да видимо шта губимо и добијамо. Осим политичких, нико није имао никакву аргументацију против - истиче Никшић, на питање о Отвореном Балкану.

Додаје да да премијери имају другачије задатке.

- Ми као премијери, имамо други задатак и циљ. У коначници имамо мисију да створимо претпоставке нашој привреди да имају што боље услове рада, нашим радницима да имају квалитетне плате и стабилно окружење, стабилно политичко и сигуросно рјешење, тада ћемо имати инвеститоре, али и народ који се враћа - додаје Никшић.

На питање о сарадњи са чланом Предсједништва БиХ Денисом Бећировићем, Никшић додаје да има комуникацију са њим.

- Бећировић је имао подршку 11 политичких партија. Нажалост на политичкој сцени БиХ, врло често имамо одступање од оног што је реалност. Његово је право да указује да има своје виђење, своје размишљање - истиче Никшић, додајући да када је у питању сарадња са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, да и са њим има комуникацију.

Сматра да са било које стране не треба запаљива реторика.

- Људи који добију мандате и подршку имају право да износе своја мишљења. Када се бавите политиком, имате право да се бавите и популизмом. Ми уствари морамо да радимо на стварним, реалним потребама грађана БиХ. Ја као премијер Владе Федерације, морам да се бавим потребама људи - додаје Никшић.

Када је ријеч о очувању економске стабилности, те заустављању одлива становништва, премијер Владе Федерације каже да се нада да ће се све урадити да се постигну заједнички ефекти.

- Сви они који мисле да треба да дођу у БиХ, само зато јер је овдје јефтина радна снага, ми им поручујемо да не треба ни да долазе. Ми смо први на листи, на којој нико не жели бити први. Први смо према показатељима Уједињених нација, на листи према којој је у посљедњих осам година, 500.000 грађана отишло из ове земље. Први смо по смањењу броја становника. Данас смо ми показали да је аларм по овом питању упаљен - говори Никшић.

Каже да обје Владе морају сарађивати са међународним финансијским институцијама.

- Дефинитивно је тачно да је најјефтинији капитал Међународног монетарног фонда, међутим тај капитал подразумијева и одређене реформе. Оно на шта не могу утицати, а не слажем се с тим, јесу препоруке да се не повећавају камате - коментарише Никшић.

Сматра да се мора да учинити све да се покрену инвестициони циклуси, као и причу о изградњи ауто-пута кроз цијелу БиХ, те да се покрену инвестициони циклусе у жељезничкој инфраструктури.

Када је ријеч о поновној заједничкој сједници владе Републике Српске и Федерације БиХ, Никшић истиче да ће се иста одржати ускоро.

На самом крају емисије, премијер Владе Федерације Нермин Никшић захвалио се предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу, те поручио да се само разговором проблеми, какви год да су, могу ријешити.